Reactualizat la:

Gospodarii dau iama in piata dupa varza

Gospodarii dau iama in piata dupa varza
Scris de Alexandra Gorghiu - REȘIȚA – Cumpără cu sacii, pentru că e vremea să-și umple butoaiele cu varză nouă, să aibă timp să se mureze până în Postul Crăciunului.

Rectifica

Producătorii au oferte generoase, începând cu 0,80 lei/kg, 1 lei/kg și 1,30 lei /kg, marfa fiind adusă din județul Dolj, mai precis din comuna Unirea, fostă Risipiți. Acolo nu se risipește nici o palmă de pământ, pentru că solul e bun și se face varză foarte fragedă, dacă anul e bun“, așa ne-a spus domnul Ion, care vine de ani de zile și vinde varză la Reșița. De ce se practică mai multe prețuri? Nu neapărat pentru că varza unuia e mai bună decât a altuia, ci pentru că cea mai bună varză pentru sarmale e cea bine coaptă, îndesată, albă și cu foi subțiri care, nu trebuie să fie mai mari de-o palmă. Atunci se face coadă și prețul e mai mare (1,30 lei/kg), pentru că majoritatea cumpărătorilor vor să pună varză de sarmale. „Se vinde ca pâinea caldă, asta e cea mai bună perioadă din an pentru noi“, zice agricultorul doljean, care n-are răgaz nici să mănânce, cât e ziua de lungă.

Potrivit tradiției, varza se pune la murat între Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei, adică în perioada cuprinsă între sfârșitul lunii octombrie și sfârșitul lunii noiembrie. Acum, când vremea s-a răcit simțitor și varza ajuns la maturitate, e cel mai bun moment de pus la murat. După spusele bătrânilor noștri, se pune un butoi cu varză de Sfântul Dumitru, să se mureze până la intrarea în Postul Crăciunului, iar de Sfântul Andrei se mai pune un butoi la murat, numai bună de mâncat în Postul Paștelui. Așa că, cine-i harnic, nu pierde vremea așteptând să-i bată Crăciunul la ușă cu cămara goală, ceea ce, să recunoaștem, în Banat nu prea e cazul. Din contră, e mare făloșenie cine are cămara mai plină, chit că supermarketurile abundă acum în tot felul de produse, dintre care varza murată e la discreție. Nu se compară însă cu cea murată după rețetele păstrate de la bunii și străbunii noștri: verzele trebuie alese cu grijă după mărime, spălate și scobite de cotor, unde se pune în loc o lingură de sare. După ce se așează în butoi un rând de varză, se pune un rând de sare grunjoasă. Printre verze, în unele părți din Banat, se pun și foi tocate, bune la varza călită, în timpul gerului. Când butoiul e plin, se adaugă hrean, bețe de mărar uscat, o gutuie sau boabe de porumb, piper și cimbru. Se acoperă butoiul și se lasă trei zile fără apă, ca să se așeze și, abia atunci se toarnă apă proaspătă și se pritocește o dată la trei zile până se acrește, adică se suflă aer în butoi cu ajutorul unui furtun. Deasupra se așează niște teascuri peste care se pune o piatră, pentru ca verzele să stea tot timpul cufundate în saramură. Varza ajunge să se mureze astfel, în aproximativ o lună. Pregătiți-vă butoiul din timp, în condiții de maximă igienă, ținând cont și de cei din jurul dumneavoastră.



Comentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Scoala din Bogiltin intra in reparatii
CORNEREVA - ... şi modernizări, urmând ca aici să-şi desfăşoare orele de curs elevii de la Şcoala profesională [...] mai multe »
Altoit din razbunare, pe strada Alunilor
REŞIŢA - În noaptea de duminică spre luni, în jurul miezului nopţii, dispeceratul jandarmilor a fost apelat prin [...] mai multe »
E mai rentabil sa ingrijesti batranii altora
CARAŞ-SEVERIN - Asta pentru că, din cauza unor „îmbunătăţiri“ legislative, reforma în sănătate impune [...] mai multe »
Conditii de municipiu pentru teroveni
REŞIŢA - Administratorul public Vasile Paul ne-a arătat în teren felul în care decurge reabilitarea drumului de [...] mai multe »
De ce nu se foloseste zgura la drumurile din judet?
CARAŞ-SEVERIN - „Nu suntem din judeţ, prin urmare nu am ştiut că există zgură la Reşiţa“, ne-a declarat [...] mai multe »
Ruga de la Jupa, in camin renovat
CARANSEBEȘ - Lucrările sunt în toi la căminul cultural, iar municipalitatea caransebeșeană are promisiuni de la [...] mai multe »
Nimeni nu ti-e dator cu ceva…
REȘIȚA - ...iar dacă poţi accepta asta, dezamăgirile din viaţă vor fi minime. Poate multe, dar mai mici şi uşor [...] mai multe »
Parcul Siderurgistului, la ceasul modernizarii
REȘIȚA - Aşa cum stabilea Consiliul Local Reşiţa într-o şedinţă de la finele lunii mai, Parcul Copilului (fost [...] mai multe »
Niciun constructor interesat de dispensarul din Sasca Montana
SASCA MONTANĂ - La „prima strigare“, nici o firmă nu şi-a depus oferta pentru reabilitarea şi modernizarea [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

Autentificare



Ti-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:




Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou