Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Luna viitoare, între 8 şi 12 mai, Reşiţa va fi gazda Festivalului de teatru independent Gong Fest. De cel puţin două spectacole pe zi, timp de aproape o săptămână, vor avea parte iubitorii teatrului în cadrul Festivalului Gong Fest, organizat şi susţinut de mai mulţi oameni de afaceri din municipiu. Spectacolele se vor juca atât la Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, cât şi într-un local din municipiu, o noutate pentru acest gen de spectacole care, pentru a ţine pasul cu ceea ce se întâmplă pe plan naţional şi mondial, îşi mută locul de desfăşurare, părăsind tradiţionala scenă.

„Pentru unii, piesele de teatru jucate în pub-uri (n.r. baruri – lb.engl.) pot părea o noutate, dar acest gen de spectacole se joacă de aproape un an la Reşiţa, iar în ţară vorbim despre un adevărat fenomen. Există un segment de public care nu vine neapărat în sala de teatru, dar care reacţionează foarte bine într-un alt spaţiu neconvenţional. Piesele de teatru jucate în aceste locaţii sunt o provocare nu doar pentru actori, ci şi pentru spectatori. În primul rând, dispare spaţiul acela dintre spectatori şi scenă, se creează o legătură mai strânsă între actori şi spectatori, iar reacţiile protagoniştilor şi ale celor din public sunt diferite. Din acest motiv, se spune că cei care ajung să vadă un spectacol de acest gen, devin spectatori fideli de teatru. Şi, dacă vreţi, tocmai de aceea au fost gândite aceste spectacole“, explică Dan Mirea, unul dintre organizatorii festivalului.

Piesele din festival vor fi puse în scenă de masteranzi de la Universitatea de Arte Teatrale din Târgu Mureş şi U.N.A.T.C. Bucureşti, cărora li se vor alătura actori de la Teatrul Naţional Târgu Mureş, Teatrul „Tabu“ Bucureşti, Teatrul „Şapte“ Bucureşti şi Compania de Teatru „Dans-Microbis“ din Sibiu, care va prezenta la Reşiţa un spectacol de teatru şi dans, după coregrafia lui Hugo Wolf.

Potrivit organizatorilor, studenţii şi elevii vor avea reducere de 50% din costul total al biletului, cu preţuri cuprinse între 10 şi 20 de lei în funcţie de spectacol, excepţie făcând piesa „Căsătoria“, a Teatrului Naţional Târgu Mureş, unde biletul va fi ceva mai scump, de 30 de lei. „Acest festival se doreşte a fi un cadou de primăvară pentru reşiţeni, care vine la iniţiativa mai multor oameni de afaceri, iubitori de artă şi frumos. Ne dorim ca numărul spectatorilor să fie cât mai mare, pentru că piesele din festival sunt bune şi merită văzute de publicul reşiţean“, a mai precizat Dan Mirea.

Roxana Bălan Nafiru

 

Programul Festivalului Gong Fest

 

8 Mai, ora 19.00, Casa de Cultură a Sindicatelor Reşiţa, spectacolul „Iadul este amintirea fără puterea de a mai spune ceva“, de Jonas Gardel; Regia artistică Daniel Iemnaru; Scenografia: Laszlo Ildiko,Universitatea de Arte Teatrale Târgu Mureş;

ora 21.30, Beer House Reşiţa, Spectacol independent „Nu de gât“, de Mihai Ignat, Regia artistică: Cătălin Chirilă.

 

9 Mai, ora 19.00, Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, spectacolul „Hurem – condiţia umană“, de Hugo Wolf, Compania de Teatru „Dans – Microbis“ Sibiu;

ora 21.30, Beer House Reşiţa, Spectacolul „Fetiţa cu bricheta“, de Victor Cilinca. Un spectacol de Dan Mirea.

 

10 Mai, ora 19.00, Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, spectacolul „Căsătoria“, de N.V. Gogol, Regia artistică: Tufan Imamutdinov, Teatrul Naţional Târgu Mureş;

ora 21.30, Beer House Reşiţa, spectacolul independent „Fericiţi cei ce nu mai speră“, de Petronela Ionescu, Regia artistică: Rareş Budiceanu.

 

11 Mai, ora 19.00, Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, spectacolul „Suntem ceea ce iubim“, de Nichita Stănescu, Regia artistică: Laura Maria Vlădoiu, Coregrafia: Constantin Enache, U.N.A.T.C. Bucureşt.

ora 21.30, Beer House Reşiţa, spectacolul independent „Home for sale“, de Iulia Mihalache, Regia artistică: Emil Gaju.

 

12 Mai, ora 19.00, Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, spectacolul „Lovitura“, de Radu Dragomirescu, Regia artistică: Ion Mircioagă, Teatrul „Şapte Bucureşti“

ora 21.30, „Întoarcerea de acasă cu Iulia Popescu“, de Ştefan Caraman, Regia artistică: Daniela Lemnaru, Coregrafia: Cătălin Sevestrean, Teatru „Tabu“ Bucureşti.

 

NOTĂ: Potrivit organizatorilor, pot apărea unele modificări în programul festivalului.