Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Solicitarea de acordare a unei legitimaţii pentru transport gratuit, venită din partea eminescologului reşiţean, s-a extins asupra tuturor cetăţenilor de onoare.

La iniţiativa omului de cultură reşiţean, urbea şi-a schimbat statutul, pentru a acorda un drept în plus cetăţenilor de onoare. Gheorghe Jurma a înaintat Primăriei Reşiţa o solicitare prin care, în calitatea sa de cetăţean de onoare, cere o legitimaţie cu care să călătorească gratuit pe mijloacele de transport în comun din municipiu, „având în vedere deplasările zilnice în oraş, pentru manifestări culturale şi organizarea unor activităţi literar-artistice, editări de cărţi, expoziţii şi alte acţiuni de promovare a municipiului Reşiţa şi a istoriei sale”.

Aşa a ajuns solicitarea lui Gheorghe Jurma de pe masa primarului, pe cea a comisiilor de specialitate ale consiliului local şi, mulţumită editorului şi eminescologului reşiţean, toţi cetăţenii de onoare vor beneficia de pe urma acestuia. Potrivit documentului, actualizat recent de consilierii reşiţeni, toţi cetăţenii de onoare ai urbei pot primi abonamente anuale gratuite pe mijloacele de transport în comun din municipiul Reşiţa.

Totuşi, dacă ar fi să respectăm integral hotărârea aleşilor urbei, am putea constata că mulţi s-au autorevocat din funcţia de consilier. Şi asta pentru că, pentru a adăuga cetăţenilor de onoare dreptul la transport local gratuit, a fost modificat statutul municipiului Reşiţa, consilierii dispunând menţinerea integrală a celorlalte prevederi ale documentului. Cu alte cuvinte, dacă ne luăm după actualul statut actualizat al municipiului Reşiţa, Consiliul Local a fost constituit în 27 iunie 2000, având 23 de consilieri, dintre care 13 sunt membri PSD, cinci PD, patru PRM şi un independent. Niciunul dintre ei nu se regăseşte pe lista actualilor consilieri, care fac parte din USL, PP-DD, PDL şi din Partidul Verde.

Contrar gurii târgului, cetăţenii de onoare n-au dreptul decât la invitaţii la spectacole, decontări la transport şi reducerea birului local la jumătate. Şi, dacă n-au cine ştie ce privilegii, cert e că vor beneficia de un loc de veci gratuit şi de înmormântare organizată de Consiliul Local Reşiţa. Măcar ei, după şapte ani, nu vor fi înlocuiţi în ţărână cu alţii…

Antoniu Mocanu

FactBox

Drepturi ale cetăţenilor de onoare

Deţinătorii de titlu rezidenţi în Reşiţa au dreptul la:

– reducerea impozitelor, a taxelor locale şi chiriilor cu 50% pe toată durata deţinerii acestui titlu;

– la decesul titularului, membrii direcţi de familie (soţ, soţie) beneficiază în continuare de dreptul de reducere a impozitelor sau chiriilor cu 25%;

– transport interurban pe toate mijloacele de transport în comun aflate în subordinea consiliului municipal;

– loc de veci gratuit şi înmormântare organizată de Consiliul Local al municipiului Reşiţa (priveşte în exclusivitate deţinătorul de titlu);

– invitaţii la spectacole, manifestări sportive, festivaluri etc., organizate pe teritoriul municipiului, pentru care consiliul are competenţa să le emită;

– face parte, de drept, din rândul persoanelor cărora li se cere sprijinul (consultativ sau de altă natură) de către primarul municipiului Reşiţa în probleme în care acesta consideră necesar.

Deţinătorii de titlu nerezidenţi au dreptul la invitaţii la diferite acţiuni, făcând parte din rândul persoanelor ce pot fi consultate, la nevoie, de primar. În afara acestora, cei nerezidenţi mai beneficiază de:

– decontul transportului în Reşiţa şi retur spre localitatea de rezidenţă, pe teritoriul României, cu orice mijloace de transport în comun şi ori de câte ori călătoresc la Reşiţa;

– decontul cazării la hotel.