Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La împlinirea vârstei de 70 de ani, Gheorghe Jurma a fost sărbătorit de prieteni şi colaboratori, iar din partea forului judeţean a primit diploma de cetăţean de onoare.

Jurnalist, scriitor, editor şi critic literar, redactor-şef al revistei „Semenicul“, Gheorghe Jurma şi-a dedicat întreaga existenţă culturii. Joi, la ceas aniversar, prietenii şi colaboratorii au ridicat paharele în cinstea neobositului om de cultură care de-a lungul anilor a fondat sau a condus o mulţime de publicaţii, printre care „Flamura“, „Timpul“, „Semenicul“, „Caraş-Severinul“, „Almanahul presei şi tiparului“, „Albatros“, „Almăjana“, „Bocşa culturală“ sau „Nedeia“. Din anul 1993, este directorul Editurii Tim.

A îngrijit, în cadrul editurii sale sau în alte edituri, peste 500 de volume de poezie, proză, critică şi istorie literară. În anul 2000, Gheorghe Jurma a fost distins cu Medalia comemorativă „Mihai Eminescu“ pentru cărţile dedicate poetului naţional şi pentru colecţia inaugurată la Reşiţa. A lansat multe colecţii  editoriale care să popularizeze locurile şi valorile acestei zone în ţară şi peste hotare: „Descoperirea Banatului“, „Itinerare turistice în Munţii Banatului“, „Drumul apelor“, studii, monografii, eseuri despre scriitorii de azi. Din 2009 este cetăţean de onoare al municipiului Reşiţa, iar de-a lungul vremii i s-au mai acordat diferite distincţii locale, printre care „Marele Premiu al Bibliotecii Judeţene Paul Iorgovici“, titlul de senior al culturii cărăşene, precum şi premii speciale ale Uniunii Scriitorilor, Filiala Timişoara.

Cel care i-a înmânat diploma lui Gheorghe Jurma a fost preşedintele CJ, Sorin Frunzăverde, care şi-a motivat gestul: „Gheorghe Jurma este un personaj complex al culturii din Caraş-Severin. Editor, scriitor, jurnalist, critic, un exeget al operei eminesciene, un om care s-a aplecat cu studiul său asupra marilor scriitori din România, printre care şi Sadoveanu sau Eliade, un om care a prefaţat foarte multe din apariţiile editoriale din judeţul nostru. Este, de asemenea, patronul Editurii Tim, unde foarte multe cărţi ale autorilor din Caraş-Severin şi nu numai văd lumina tiparului. În data de 4 ianuarie 1990, Gheorghe Jurma şi Petru Buzzi au fost primii directori, respectiv redactori-şefi, ai publicaţiei «Flamura liberă» inaugurând noua epocă a jurnalismului din Caraş-Severin, cea postrevoluţionară“.
În finalul festivităţii desfăşurate în sala Palatului Administrativ din Reşiţa, Gheorghe Jurma a declarat că primirea acestui titlu îl obligă şi mai mult pe viitor: „Acest titlu înseamnă foarte mult pentru mine, dar mă şi obligă. În măsura în care viaţa îmi va mai permite, voi încerca să fac şi mai multe pentru promovarea judeţului, pentru o mai frumoasă viaţa culturală a Caraş-Severinului“.