Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Grupul Ecologic de Colaborare Nera cere demisia ministrului Mediului, Rovana Plumb.De fiecare dată când vântul bate mai puternic, locuitorii din zona Clisurii trebuie să îndure norii de praf de steril ce se ridică de la iazurile de decantare ale Moldomin. GEC Nera a atras în nenumărate rânduri atenţia asupra acestui grav caz de poluare. Zilele trecute, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC) a răspuns repetatelor sesizări ale ONG-ului cărăşean printr-o adresă prin care aruncă praful în curtea altei instituţii, spunând că acest iaz este în administraţia Ministerului Economiei prin SC Conversmin SA şi că, după aprobarea bugetului şi a sursei de finanţare, va fi reluată procedura de achiziţie a lucrărilor, urmând proiectul de închidere şi ecologizare, ce va dura 18 luni.

În ceea ce priveşte poluarea actuală, reprezentanţii MMSC susţin că „în prezent, acest iaz (Tăuşani – n.r.) nu prezintă probleme fiind umectat şi monitorizat conform contractului de conservare, finanţat prin programul de închidere ecologizare mine“. Ceea ce ar însemna că norii de praf, ce ajung uneori chiar şi la 20 de km la sudul Dunării, nu sunt o problemă…

Legat de iazul Boşneag-extindere, adresa MMSC precizează că Ministerul Economiei a decis ca acesta să nu fie închis pentru cazul în care s-ar redeschide exploatarea de la Moldova Nouă. Şi cum acest iaz se află din 2009 în administrarea lichidatorului judiciar RTZ&Partners, cele două ministere nu sunt îndreptăţite să ceară fonduri de la bugetul de stat sau din alte surse de finanţare.

Totuşi, Ministerul Mediului aminteşte că s-au luat unele măsuri, şi anume verificările şi amenzile aplicate de către Garda de Mediu Caraş-Severin. Lucru adevărat numai că, din păcate, praful nu s-a speriat de sancţiuni… GEC Nera întreabă acum de ce firma RTZ&Partners nu este obligată de către Ministerul Economiei să-şi îndeplinească sarcinile de lichidator şi de ce Ministerul Mediului aplică doar nişte amenzi.

Mai mult, ONG-ul cărăşean cere demisia ministrului Mediului, Rovana Plumb, deoarece „MMSC consideră că, transferând răspunderea Ministerului Economiei, se spală pe mâini de praf. Pentru un asemenea răspuns, ministrul Mediului, în calitate de şef al autorităţii supreme de mediu, ar trebui să-şi dea demisia“, precizând că va trimite răspunsul Ministerului Mediului la Comisia de Petiţii a Parlamentului European.

Nina Curiţa