Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La aproape trei milioane de lei se ridică valoarea totală a furturilor de gaz înregistrate anul trecut.

În 2013, 92 dintre cele peste 1.500 de cazuri de furturi de gaz au fost depistate în Caraş-Severin. Valoarea totală a prejudiciului cauzat de consumul fraudulos s-a ridicat la aproape trei milioane de lei.

Tot anul trecut, cineva care s-a priceput la meşterit contorul de gaz s-a ales cu o condamnare. „O persoană a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu executare pentru deteriorarea echipamentelor de măsurare a consumului şi pentru complicitate la furt calificat de gaze naturale”, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Cei de la E.On au făcut o serie de verificări în teren, cu tot felul de aparate, pentru a depista scurgeri de gaze din reţeaua de distribuţie. Totodată, astfel de acţiuni au, potrivit lor, şi un rol preventiv, contribuind şi la reducerea numărului cazurilor de furt din reţea.

„Anul trecut, E.ON Gaz Distribuţie a depistat circa 1.500 de cazuri de consum fraudulos, 92 dintre acestea fiind înregistrate în judeţul Caraş-Severin. Prin modificarea sau sustragerea de componente din instalaţiile de gaze naturale se expun pericolelor de incendii şi explozii atât persoanele care comit asemenea fapte, cât şi cele care se află în vecinătate. Totodată, consumatorii sunt afectaţi direct, prin întreruperea alimentării cu gaze naturale. Subliniem faptul că aceste intervenţii asupra echipamentelor de măsură a consumului de gaz în scopul înregistrării unui consum mai mic reprezintă furt calificat, infracţiune prevăzută şi sancţionată ca atare de Codul Penal”, mai precizează reprezentanţii companiei.

Acesta este motivul pentru care oamenii sunt sfătuiţi să nu accepte ofertele venite din partea unora care cer diverse avantaje materiale pentru a măslui contoarele, cu scopul de a reduce consumul înregistrat. În plus, aceste intervenţii deteriorează instalaţiile, fapt ce poate avea efecte dezastruoase, iremediabile, nu doar din punct de vedere al legii penale. Plus că, până la urmă, pierderile din reţeaua de gaz se reflectă şi în facturile tuturor celorlalţi…

Antoniu Mocanu