Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Datorită trendului descendent al activităţii gripale din ultima perioadă, oficial, în România, evoluţia gripei nu mai are caracter epidemic. Acest lucru a fost confirmat şi de directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin, Dănilă Miloş.

„Aşa este, au fost anunţate toate direcţiile din ţară că nu mai avem epidemie. Oficial, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ne-a transmis printr-un comunicat că s-a încheiat epidemia de gripă în ţara noastră. Asta pentru că Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a raportat o scădere a numărului de infecţii respiratorii acute în ultima săptămână, iar evoluţia bolii are un curs descendent“, a precizat Miloș.

În ultima săptămână, potrivit CNSCBT, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute a fost mai scăzută. Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) înregistrat la nivel naţional a fost de 68.425, cu 6,3 la sută, mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară. „S-au înregistrat la nivel naţional 279 cazuri de gripă clinică, mai informează Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Având în vedere informaţiile rezultate din analiza datelor epidemiologice, se concluzionează că evoluţia gripei nu mai are caracter epidemic“.

Dacă în ţară s-au înregistrat 196 decese, confirmate cu virus gripal în sezonul 2018-2019, în judeţul nostru au decedat 9 persoane, numărul total de cazuri raportate de către Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin fiind de 155, 83 de cazuri gripă A subtip H1 şi 72 de cazuri gripă A subtip H3. Numărul total de cazuri confirmate de către Institutul Cantacuzino în întreaga ţară s-a ridicat la 2269.