Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – De câteva zile, Caransebeşul a redevenit centrul maeştrilor în sculptura în marmură, odată cu debutul celei de-a treia ediţii a Simpozionului Internaţional derulat în tabăra în aer liber de lângă râul Sebeş. În acest an, organizatorii au selectat 12 sculptori din totalul de 110 care şi-au prezentat portofoliile la începutul anului.

Aceştia provin din România, Italia, Grecia, Rusia, Ucraina, India, Spania, Kenya, Iran şi Costa Rica, toţi fiind artişti cu multe premii la activ la simpozioanele de profil. În opinia coordonatorului taberei, sculptorul Eugen Petri, ediţia din acest an are un nivel calitativ foarte ridicat, cu lucrări precum Tango, Integrare, Al Treilea Ochi, Vise Gemene, Roata Timpului sau Calea Vieţii, ce ţin de un concept de artă monumentală decorativă, abstractă şi cu mesaj, la libera alegere a realizatorului.

„Prietenii şi colegii mei se simt excelent în tabără, au fost impresionaţi de modul în care au fost primiţi la Caransebeş, de condiţiile de lucru, astfel că s-au apucat deja de muncă. Blocurile de marmură din care ei vor realiza sculpturile cântăresc între 7 şi 19 tone”, a precizat Petri.

Sculptorii veniţi în acest an la Caransebeş s-au întâlnit şi cu reprezentanţii administraţiei locale, fiind primiţi la sediul municipalităţii de primarul Marcel Vela, city-manager-ul Nicolae Borceanu, fostul viceprimar şi actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Ilie Iova şi directorul Casei de Cultură, Ioan Cojocariu, cel care se ocupă, de altfel, zi de zi, de bunul mers al taberei.

„A fost o întâlnire plăcută în care artiştii ne-au prezentat machetele lucrărilor pe care le realizează. Acoperim în acest an o paletă culturală extrem de cosmopolită, din Costa Rica până în India sau din Ucraina până în Kenya, trecând prin Teheran, Creta şi Insulele Canare. Sperăm să avem şi pe viitor capacitatea să continuăm această tradiţie a operelor de artă prin care artiştii lasă o parte din sufletul şi visele lor la Caransebeş, pentru toate generaţiile care vin după noi“, a spus şi edilul din capitala gugulanilor.

Cu lucrările din acest an, zestrea culturală a Caransebeşului va ajunge la 33 de sculpturi în marmură, tot atâtea câte există deja în Parcul Teiuş, realizate însă din lemn.

Nina Curiţa