Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – La capitolul violență în familie, județul nostru a înregistrat cele mai puține cereri de protecție. Așa reiese din rezultatele studiului privind monitorizarea implementării Ordinului de protecție a victimelor violenței domestice în perioada 2012-2016.

Realizat de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor – Rețeaua VIF, studiul a fost lansat în luna iulie, în urma unei monitorizări la nivel național a cererilor de emitere a ordinelor de protecție. Potrivit acestuia, Caraș-Severin stă cel mai bine, înregistrând cele mai puține cereri, doar 79 comparativ cu alte județe. Între 2012 și 2016, la instanțele de judecată s-au depus în total 15.313 de cereri de emitere a unor ordine de protecție. Cele mai multe, aproximativ o treime, s-au înregistrat în anul 2016 (5.132 de cereri). Pe județe, cele mai multe cereri au fost înregistrate în Iași (755), Bacău (730) și Vaslui (713) iar cele mai puține în Călărași (112), Harghita (82) și Caraș-Severin (79). De data asta chiar sună bine să fii „primul din coadă“, pentru că aceste rezultate, chiar dacă nu exclud o altă realitate, și-anume, că violența există, totuși, dincolo de cifre și alte documente oficiale, parcă, parcă, demonstrează că avem un grad mai avansat de civilizație. Legislația românească asigură din 2012 acest Ordin de protecție ca măsură temporară de protejare a victimelor violenței în familie împotriva săvârșirii de noi agresiuni de către un membru al familiei. Emis la cererea victimei, judecătorii pot impune agresorilor o serie de măsuri, cum ar fi: interzicerea contactului cu victima, evacuarea din locuința comună, păstrarea unei distanțe minime față de victimă (de regulă, 150 de metri), recomandarea de a participa la programe de consiliere psihologică sau de dezalcoolizare, obligația de a preda armele pe care le deține. Deși au un caracter provizoriu, de maxim 6 luni, măsurile pot fi prelungite prin solicitarea altor ordine de protecție. În instanță au fost admise parțial sau total 43% din cereri, în perioada studiului fiind înregistrate 6.538 de ordine de protecție la nivel național. În majoritatea cazurilor, adică 88%, solicitările sunt făcute de femei. Cât despre natura agresiunilor, datele despre violența sexuală arată că în fiecare săptămână este înregistrat un caz de viol în familie, la fiecare patru zile o minoră este violată în familie, iar la fiecare două zile o minoră e violată, agresată sexual sau supusă unui act sexual cu un adult din familie. De asemenea, e binecunoscut faptul că 50 % din plângerile depuse la Poliție sunt retrase și doar 2-3% se finalizează cu un rechizitoriu. Pe de altă parte, rezultatele din raportul INML arată că violența domestică poate ajunge până la omor, 82 de asemenea cazuri fiind înregistrate în 2014, 99 în 2015 și 71 în 2016.

Violența domestică în Caraș-Severin în primul semestru din 2017

Care este în prezent realitatea cărășeană în privința violenței în familie, dacă stăm tot atât de bine la acest capitol? Din datele statistice furnizate de IPJ Caraș-Severin reiese că din cele 267 infracțiuni sesizate în perioada 1 ianuarie – 30 iunie, majoritatea reprezintă loviri sau alte violențe, respectiv 110 fapte, din care 27 de amenințări, unele infracțiuni nefiind confirmate. Referitor la ordinele de protecție, au fost emise în primul semestru al acestui an 11, din care 6 au fost soluționate, 5 au expirat, iar 1 a rămas în vigoare la solicitarea persoanei. De asemenea, 10 ordine sunt în atenția instanței, expirate de drept sau contestate. Din totalul celor 269 de victime ale infracțiunilor, 147 sunt majori și 122 minori, între violențe fiind sesizate cazuri de rele tratamente aplicate minorului, amenințări și viol. Iată că, oamenii încep să se adreseze instanțelor de judecată pentru ordine de protecție, însă prea puțini îndrăznesc să-și caute dreptatea făcând apel la autorități. Realitatea este mult mai gravă decât cea înregistrată, frica, în majoritatea cazurilor, lipsa sprijinului financiar și teama zilei de mâine fiind cauzele renunțării la plângere și solicitării unui ordin de protecție, de cele mai multe ori victimele împăcându-se cu partenerul agresor.

Sprijinul acordat de stat

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin acordă sprijin și îndrumare tuturor femeilor și copiilor victime ale violenței domestice. Mamele aflate în această situație se pot adresa atât direcției, cât și Centrului Maternal al Episcopiei Caransebeșului, unde primesc găzduire și sprijin de specialitate. Copiii beneficiază de servicii medicale, consiliere și sunt înscriși la școală, iar mamele sunt ajutate să-și găsească loc de muncă.„Dacă din anumite motive mama nu poate rămâne cu copilul în Centrul Maternal, atunci acesta este găzduit la Centrul de Primire în Regim de Urgență al Copilului Reșițaa declarat pentru Jurnal de Caraș-Severin directorul Ana Vasile.

Anchetele efectuate în urma sesizărilor primite au condus la concluzia că principalii factori declanșatori ai violenței domestice îndreptate asupra copiilor sunt lipsa veniturilor, consumul de alcool și lipsa educației. Din informațiile primite de la DGASPC Caraș-Severin remarcăm, din păcate, o creștere a numărului de cazuri confirmate de violență domestică asupra copilului între anii 2012 -2016. Dacă în 2012 erau 159 de sesizări, precizăm că totalul include copiii rămași în familii cu servicii de consiliere, dar și pe cei cu măsuri de protecție, cei care apelează telefonul copilului – 983 sau fac apel la Asociația Telefonul Copilului, de asemenea telefonul DGASPC, precum și cazurile semnalate prin sesizări scrise de persoane fizice și juridice, în 2013 numărul a fost ceva mai mic, respectiv 131, iar în 2014 s-au înregistrat 144, în 2015 numărul a crescut considerabil, ajungând la 288, pentru ca în 2016 să fie mai mult decât dublu – 426 de solicitări. Practic, anul trecut, în urma solicitărilor, 27 de copii au beneficiat de măsuri de protecție la Centrul de Primire în Regim de Urgență Reșița, celelalte sesizări fiind soluționate prin consiliere și alte servicii oferite de centru. Bineînțeles că cei mai afectați de neînțelegerile părinților sunt copiii, ei fiind marcați pentru tot restul vieții de ceea ce se întâmplă în familie. Chiar dacă statisticile sunt, totuși îmbucurătoare, nu ne culcăm pe o ureche, știm că realitatea este cu totul alta decât cea din scripte. Dovadă, mai serile trecute asistam în autobuz la un caz de gelozie între parteneri, el a ridicat mâna de față cu lumea, ea țipa ca din gură de șarpe și alerga dintr-un capăt în altul al autobuzului în speranța unui gest salvator din partea cuiva, dar violența bărbatului a fost prea agresivă și nimeni n-a îndrăznit să-i liniștească pe cei doi. Reflexul de jurnalist m-a determinat să scot telefonul mobil pentru a imortaliza momentul, dar brutalitatea amenințătoare a bărbatului m-a inhibat, recunosc, mi-a fost frică. Și asemenea mie, celorlalți oameni din autobuz. În final, certăreții au fost dați jos la prima stație, dar întâmplarea rămâne ca un fapt oripilant în conștiința celor care au asistat la această dramă familială. Agresivitatea de nestăpânit a unor semeni se manifestă, de altfel, pretutindeni, la cozile de la ghișeele statului, în magazine, pe stradă, iar noi participăm neputincioși prin neimplicare la escaladarea fenomenului, din cauza fricii. Pentru că frica e cea care caracterizează însăși societatea în care trăim.