Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primarii recunosc că dacă nu ar fi avut bani de la UE, de multe din proiectele lor s-ar fi ales praful. Pentru mulți primari cărăşeni, şi nu numai, fondurile europene reprezintă colacul de salvare, căci doar așa își pot ţine promisiunile făcute alegătorilor. În această categorie intră şi Petru Harambaşa, edilul comunei Turnu Ruieni, care a reuşit în ultimii ani, cu banii primiţi de la Uniunea Europeană, să pună la punct infrastructura locală: apă şi canalizare în patru din cele cinci sate aparținătoare comunei, reabilitare drumuri şi cămine culturale. Sigur, mai sunt multe de făcut, după cum recunoaște şi primarul, dar, în mare, problemele comunității sunt rezolvate.

„Am avut noroc cu fondurile europene, pentru că vorbim de bani nerambursabili. Totuşi, trebuie să se înţeleagă că «nu mi-a băgat nimeni în traistă», nu e chiar atât de uşor să obţii finanţare europeană pentru astfel de lucrări, însă fără aceşti bani mi-ar fi fost aproape imposibil să fac alimentarea cu apă şi reţeaua de canalizare. În plus, am făcut investiţii la toate căminele culturale, care arată foarte bine. Sigur, o parte din aceste lucrări au fost realizate şi cu finanţare guvernamentală, cum ar fi magistrala şi staţia de epurare de la Borlova, Turnu Ruieni şi Zerveşti“, a explicat Petru Harambaşa.

Şi pentru că numai într-o singură localitate din cele cinci arondate comunei Turnu Ruieni, la Zlagna, primăria nu a reuşit să aducă apa în casele oamenilor, Petru Harambaşa a pregătit un proiect în acest sens, ce-şi caută sursa de finanţare. „Dacă rezolvăm şi această problemă, după care şi cea a canalizării, mă pot declara mulţumit. Momentan, nu am găsit nici o sursă de finanţare, dar o căutăm, nu stăm degeaba!“, promite edilul.

Roxana Bălan Nafiru