Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Momentan, fondurile europene nu reprezită o prioritate pentru crescătorii de albine din Caraş-Severin.

2015 a fost un an de tatonare pentru apicultorii cărăşeni, în ceea ce priveşte accesarea banilor de la Uniunea Europeană. Deşi cele două submăsuri, 6.3 şi 6.1, din cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR) au fost lansate încă din primăvară, crescătorii de albine nu s-au grăbit să-şi depună proiectele de finanţare.

„Nu am o situaţie clară a proiectelor depuse până în acest moment de către membrii noştri pe cele două submăsuri, însă, ceea ce vă pot spune cu siguranţă este faptul că numărul lor este foarte mic. Vreo două – trei proiecte pe Submăsura 6.3, care mai poate fi încă accesată până la finele lunii, şi până în zece proiecte pe Submăsura 6.1, care se adresează tinerilor fermieri“, ne-a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Caraş-Severin (ACA), Ida Şuţa.

Vicepreşedintele ACA are şi o explicaţie pentru numărul mic de proiecte depus până în prezent. Aceasta consideră că micile modificări apărute în ghidurile de finanţare i-au speriat pe apicultori: „Baza meliferă începe, de la an la an, să scadă, pe când familiile de albine se înmulţesc, având în vedere proiectele care au fost depuse până în prezent. De acum încolo, mai puţini apicultori, cred eu, vor accesa proiecte europene pe cele două submăsuri. 2015 a fost un an de tatonare. Apicultorii au fost speriaţi pentru că familia de albine a fost cotată foarte slab, iar pentru a putea accesa un proiect european ei trebuie să deţină un număr mai mare de familii de albine. Mai sunt şi cei care încă nu au terminat vechea Măsură 141 şi pot merge mai departe pe Submăsura 6.4, iar acum se gândesc dacă să o facă sau nu. De asemenea, sunt câteva condiţii şi restricţii pe care ghidurile de finanţare le impun, şi mulţi cred că nu le pot îndeplini. De exemplu, ar trebui să aibă domiciliul în locul unde au exploataţia şi să fie angajaţi în zona respectivă. Acum, mulţi dintre ei locuiesc la oraş şi au stupina la ţară, şi e cam greu ca cineva să renunţe la serviciul său pentru a se muta definitiv în mediul rural. La prima vedere, toate aceste criterii de eligibilitate i-ar putea descuraja pe apicultori, însă eu sunt încrezătoare că, de anul viitor, situaţia va fi cu totul alta“, a mai precizat Ida Şuţa.

Între 2007 şi 2013, peste 300 de membri ACA Caraş-Severin, din cei 1.050, au accesat fondurile europene prin PNDR.