Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şomerii şi angajaţii din județ şi din regiunile Vest şi Centru vor fi consiliaţi şi formaţi profesional.

Marţi au fost prezentate patru programe cu finanţare din fonduri europene prin programul POS DRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), care se adresează 1.156 de şomeri şi 3.312 angajaţi din județ, ca beneficiari.

„Valoarea celor patru proiecte este de 4.890.000 de euro, Consiliul Judeţean este titular, şi avem o serie de parteneri, într-un parteneriat public – privat, cum am construit, de-a lungul timpului, în Caraş-Severin. Mă refer la Camera de Comerţ şi Industrie, Consiliul judeţean Mehedinţi, Centrul profesional de formare continuă pentru administraţie publică locală Timişoara, comunele Berzovia, Pojejena, ONG-uri şi instituţii publice”, a precizat preşedintele Consiliului judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde.

Cele patru proiecte se referă la calificare (pentru angajaţii din regiunile Vest şi Centru), ocupare şi iniţiative antreprenoriale în mediul rural, sprijinul şomerilor din județ pentru integrarea pe piaţa muncii şi calificarea/recalificarea prin accesul la programele de formare continuă. „Acestea contează pentru noi, nu neapărat pentru suma de bani pe care o aduc în județ şi în regiunile în care se implementează, ci pentru că exerciţiul de parteneriat public – privat este important, pentru că ajută şomeri de lungă durată şi angajaţi ce au nevoie de recalificare. Sunt proiecte făcute în interesul cetăţenilor, pentru formare profesională, o oportunitate în plus pentru piaţa muncii care cunoaşte o evoluţie ce nu putea fi prevăzută de către cei din generaţia mea”, a precizat Victor Naidan, arhitectul şef al judeţului, care a oferit şi amănunte legate de fiecare proiect în parte.

Obiectivele generale ale celor patru proiecte vor fi atinse prin activităţi de informare cu privire la oportunităţi, furnizare a unor servicii de consiliere şi orientare, schimb de experienţă, servicii de mediere, promovarea iniţiativelorlocale, cursuri de formare profesională consiliere şi asistenţă pentru începerea unei activităţi independente etc.

Flavius Rotariu