Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Indiferent că e vorba despre tichete sau de alte avantaje, dacă depăşesc anumite sume, atenţiile patronilor generează impozite!

Unităţile ce plătesc salarii trebuie să fie atente atunci când acordă angajaţilor bilete valorice sub forma tichetelor cadou sau alte cadouri în bani ori în natură. Potrivit legislaţiei actuale, se reaminteşte contribuabililor plătitori de salarii (societăţi comerciale, regii autonome, societăţi şi companii naţionale, instituţii din sectorul bugetar, unităţi cooperatiste, celelalte persoane juridice, precum şi persoanele fizice care încadrează personal pe bază de contract individual) care folosesc bilete de valoare sub forma tichetelor cadou sau de creşă, despre regimul fiscal al tichetelor cadou şi al cadourilor în bani şi în natură.

Tichetele cadou ori cadourile acordate de angajatori în beneficiul copiilor minori, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 Iunie, Crăciunului sau altor sărbători similare ale diferitelor culte religioase, precum şi darurile oferite angajatelor de Mărţişor, în limita sumei de 150 de lei, sunt considerate avantaje acordate persoanelor fizice. În privinţa bonurilor, ce sunt considerate venituri din salarii, acestea atrag impozitarea cu cota de 16%. Din fericire, din tichetele cadou nu se reţin contribuţiile sociale obligatorii.

Cadourile în bani şi în natură ce nu depăşesc 150 lei (pentru fiecare copil, în cazul avantajelor acordate minorilor), acordate cu diferite ocazii enumerate anterior, nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit.

Pentru angajator, din punct de vedere al impozitului pe profit, aceste cheltuieli cu cadourile în bani şi în natură sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, ca şi cheltuieli sociale, în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.