Încă o lună de vară a trecut şi a demontat experienţa din aceeaşi perioadă a anilor trecuţi. La Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin au apărut, pe parcursul lunii iulie, 103 noi agenţi economici. În ceea ce priveşte situaţia statistică a firmelor nou înmatriculate, după forma juridică, 54 dintre ele sunt SRL, 33 au decis să devină persoane fizice autorizate şi 16 – întreprinderi individuale.
Dintre persoanele juridice nou apărute în peisajul economic cărăşean, trei au beneficiat de scutirile de taxe acordate debutanţilor şi sunt încadrate în statistica SRL-D. Şi pe parcursul lunii trecute s-au înmatriculat trei firme cu aport de capital străin: câte una din Italia (în Oţelu Roşu, având ca principal obiect de activitate comerţul cu metale şi minereuri metalice), Belgia (în Reşiţa şi se ocupă cu transporturi rutiere de marfă) şi Spania (tot în Reşiţa, pentru transport de persoane în regim de taxi).
Oficiul Naţional a Registrului Comerţului a dat publicităţii şi statistica pe judeţe a principalelor operaţiuni economice, comparativ cu primul semestru al anului trecut. Ca cifre absolute, la finalul primului semestru din 2015 erau activi din punct de vedere juridic 12.770 de profesionişti, dintre care cei mai mulţi (7.270) erau persoane juridice iar restul persoane fizice. Statistica spune şi că doar 85 dintre firme sunt societăţi pe acţiuni. Comparativ cu primul semestru din 2014, se constată o creştere cu 4,59% a firmelor în funcţiune, cu puţin sub creşterea pe ţară de 6,32%.
Creşterea este dată şi de un trend ascendent al înmatriculărilor, cu 11,58%. Este vorba despre 655 de astfel de operaţiuni în prima jumătate a acestui an, o singură întreprindere familială, 118 întreprinderi individuale, 256 PFA şi 280 de SRL-uri apărând la noi în județ în perioada amintită. În total, la noi în județ s-au înfiinţat 119 SRL – debutante, dintre care 115 sunt încă în funcţiune sau alte stări (patru fiind radiate).
De facilităţile oferite studenţilor au beneficiat, de la apariţia actului normativ destinat, 288 de firme, 177 dintre acestea fiind încă în funcţiune şi 110 fiind radiate ulterior perioadei de trei ani de funcţionare. Veştile proaste vin pe segmentele ce se ocupă de suspendări de activitate, unde se înregistrează o creştere comparativă de 18,89%, 107 administratori alegând anul acesta pauza. Şi dizolvările au crescut simţitor, cu 32,56% (adică de la 86 anul trecut, la 114 în 2015).
Creşteri se înregistrează şi la operaţiunile privind radierea firmelor, de la 423 în primul semestru din 2014 la 497 anul acesta. Scăderea cea mai importantă în ceea ce priveşte operaţiunile economice se înregistrează la societăţile intrate în insolvenţă. Este vorba de 54,65 de procente, lucru ce arată că sunt mai puţine firme care au intrat sub incidenţa legii speciale anul acesta faţă de anul trecut.
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro