Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – De asta vor avea parte săptămâna viitoare iubitorii de filme românești din Caransebeș, care sunt așteptați în Parcul Dragalina la Festivalul de Film organizat de Primărie, Casa de Cultură și Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

Potrivit directorului Casei de Cultură „George Suru”, Ioan Cojocariu, festivalul a fost pus la cale împreună cu cunoscutul regizor și scriitor Ioan Cărmăzan, în ideea de a le prezenta caransebeșenilor, dar nu numai lor, filme de calitate din arhiva națională, mai ales că anul acesta cinematografia românească aniversează un secol de existență.

„Este o premieră și pentru Banat, nu doar pentru Caransebeș. Avem privilegiul de a-l avea ca prieten al caransebeșenilor pe Ioan Cărmăzan, care este de altfel și directorul artistic al festivalului și care, făcând asemenea isprăvi și în alte orașe, a spus <<de ce nu ne-am înhăma să le arătăm caransebeșenilor filme de bună calitate, din creația românească, pentru că anul acesta se împlinesc 100 de ani de cinematografie românească?>>. Am zis să începem și noi, mai timid pentru prima ediție, dar următoarelor, pe baza alăturării unor sponsori, să le putem da o amploare mai mare, cea pe care Caransebeșul o merită. Așadar între 22-26 august, în Parcul Dragalina, pe locul patinoarului, vom amenaja o grădină de cinematograf, un spațiu de proiecție, cu scaune, unde caransebeșenii sunt invitați la film, intrarea fiind liberă. Vor vedea ceva cu totul și cu totul deosebit, pentru că lângă ecranul de proiecție de 9/6 cu aparatura profesională, va fi amplasată și o scenă unde vor fi prezentate aceste filme, cu actori care au jucat în ele, atâția câți mai trăiesc, pentru că filmele sunt vechi și foarte mulți dintre ei au plecat dintre noi, dar mai sunt producători, critici de film care vor vorbi despre aceste capodopere ale cinematografiei românești”, a declarat, pentru Jurnal CS, Cojocariu.

Așadar, vor fi 5 seri de proiecție ale unor filme pe care cu bucurie unii vor vrea să le revadă, în timp ce generațiile mai tinere le vor putea viziona pentru prima oară. „Pentru prima ediție a festivalului am optat pentru un medalion Sergiu Nicolaescu, pentru că Sergiu Nicolaescu a fost maestrul lui Ioan Cărmăzan și în onoarea lui vom începe și vom termina festivalul cu două filme ale acestuia, <<Cu mîinile curate>> și <<Mihai Viteazu>>, cel din urmă pus și în contextul centenarului Marii Uniri. Vom avea apoi <<Casa din vis>> al lui Cărmăzan, <<B.D. la munte și la mare>> al lui Mircea Drăgan și <<Operațiunea Monstrul>>, această capodoperă a lui Manole Marcus, cu Toma Caragiu, Octavian Cotescu și Marin Moraru, tripleta de aur care, din păcate, nu mai este printre noi”, a adăugat directorul Casei de Cultură, cel care a avut și un îndemn către amatorii de filme românești din Caransebeș și din zonă: „cred că merită să veniți, mai ales că veți găsi acolo și un pahar de bere, de suc, de vorbă  bună. Vremea va ține cu noi, deci 5 zile deosebite, în Parcul Dragalina, așa că vă aștept să ne întâlnim pentru un act de cultură, la umbra platanilor”.