Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Alege o zi din viaţa ta, oricând simţi, şi fii sincer cu tine de când te trezeşti până când mergi din nou la culcare. O zi în care să eviţi întrebările, justificările, calculele, în care să fii aşa cum simţi că vrei să fii. O să fii surprins că poţi fi şi altfel decât eşti obişnuit.

Respiră şi gândeşte în linişte, cumva încearcă să refaci doar puzzle-ul minţii tale împărţite între planuri, griji, probleme, soluţii, loc de muncă, familie, viaţă profesională, viaţă personală.

Dacă eşti sincer cu tine o să vezi că nu ai o viaţă chiar atât de tristă cum crezi tu; că agitaţia în care te pierzi zilnic nu este aşa ameţitoare cum o vezi; că există lucruri mai rele decât cele care ţi se întâmplă, există oameni mai urâţi decât cei care îţi provoacă disconfort.

Fii sincer cu tine şi o să vezi că nu eşti atât de rău încât să nu poţi oferi o vorbă bună celor care au nevoie de asta; o să vezi că nu îţi este atât de grea mâna încât să nu o poţi întinde celui care poate cândva te-a supărat. O să vezi că nu este atât de greu să nu râzi la grămadă dacă ceva nu ţi se pare amuzant, că nu trebuie să te chinui să faci mereu pe plac oamenilor, pentru că oricum cei care te plac o fac fără să te dai peste cap.

Dacă eşti sincer cu tine o să observi că nu eşti atât de dezamăgit încât să nu mai crezi în oameni, chiar dacă poate de atâtea ori ţi-au fost înşelate aşteptările; că poţi să zâmbeşti chiar şi în momente grele şi că printre momente grele şi triste se strecoară multe şi dintre cele care ne fac viaţa roz; că nu eşti atât de sărac încât să nu poţi să faci o bucurie celor care au mai puţin decât tine.

Fii sincer cu tine şi o să vezi că nu eşti atât de slab încât să faci compromisuri numai pentru bunuri materiale; că nu eşti atât de rătăcit încât să eviţi să mai urmezi drumuri; că nu eşti atât de lipsit de speranţă încât să nu ai curajul să recunoşti că viaţa nu înseamnă numai putere, aroganţă, bani; că nu eşti atât de egoist încât să îţi pierzi valorile şi principiile.

Dacă eşti sincer cu tine o să vezi că nu poţi denigra o persoană cu care poate ai împărţit aceeaşi masă, aceleaşi gânduri, nici măcar pe una cu care poate ai băut cândva din drag o cafea; că poţi respecta mai mult decât crezi; că nu le ştii pe toate şi că poţi învăţa în fiecare zi ceva de folos; că nimeni nu are o viaţă de invidiat şi că viaţa ta este mai fericită decât a multor altor oameni.

Trăim printre pricepuţi în orice domeniu, avem mereu dreptate, nu avem nevoie de păreri, ascultăm puţin, vorbim mult. Greşim mult,  iertăm puţin. Ascultăm, dar nu înţelegem ce ascultăm. Vorbim, dar nu credem ceea ce vorbim. Simţim, dar parcă ne e frică să simţim. Vrem să trăim fericirea personajelor din cărţi şi filme, trăind mai mult în lumea virtuală. Nu vrem durere, nu vrem lacrimi, vrem fericire şi să avem de toate, dar să muncim cât mai puţin. Suntem egoişti şi de multe ori nu mai ştim cine suntem.

Starea ta de bine este despre ce simţi tu atunci când stai cu tine însuţi! Fii sincer cu tine pentru că în tine este propria-ţi realitate!

Nina Curița