Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Din acest motiv, mulţi fermieri fie au renunţat să mai solicite subvenţiile APIA, fie au fost nevoiţi să returneze banii încasaţi.

Zilele trecute, în sala Palatului Administrativ din Reşiţa, a avut loc o întâlnire dedicată fermierilor cărăşeni, la care a participat şi directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Dumitru Stepanescu. Acesta a declarat că, începând cu 1 martie, va demara campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul în curs, care se va derula până în 15 mai. Profitând de ocazie, sala fiind plină de fermieri şi primari, şeful APIA a precizat că identificarea parcelelor agricole continuă să fie o problemă pentru mulţi cărăşeni.

„Rog primarii să sprijine fermierii în digitizarea şi identificarea parcelelor agricole. Avem mari, mari, probleme în acest sens! Sunt situaţii de suprapuneri, de supradeclarări de blocuri fizice, chiar şi acum după aproape 12 ani de preluare a cererilor la APIA. Ar fi foarte bine şi, cred eu în interesul tuturor, şi al fermierilor şi al administraţiei locale, ca atunci când omul vine la APIA să fie în cunoştinţă de cauză asupra terenurilor pe care le deţine şi asupra localizării acestora“, a spus Dumitru Stepanescu. Pentru că nu au avut o situaţie clară asupra terenurilor pentru care au solicitat subvenţie, mulţi cărăşeni s-au văzut nevoiţi să returneze banii solicitaţi, după încheierea controalelor APIA.

„După finalizarea planului cadastral în Caraş-Severin, fermierii vor putea să acceseze şi acele măsuri adiacente de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, care au fost delegate către APIA, mă refer la agromediu, la zonele defavorizate, la agricultura ecologică. Aceste măsuri, după anul 2015, pe noul Program Naţional pentru Dezvoltare Rurală, au suferit un recul. Au fost foarte mulţi fermieri care datorită neîncrederii, a faptului că nu au cunoscut bine locaţia parcelelor agricole, au renunţat să mai solicite aceste măsuri. Şi asta pentru că, în urma controalelor, cultura nu a fost găsită la locul la care a fost digitizată. În consecinţă, fermierul a fost nevoit să dea banii înapoi şi, în unele cazuri, chiar pe toţi anii anteriori anului de control. Acest lucru i-a făcut pe fermieri mai reticenţi, iar interesul pentru aceste cereri de plată să fie mai scăzut“, a subliniat Stepanescu.

Cererile de plată se depun la sediul APIA Caraş-Severin pentru fermierii care au suprafeţe de teren mai mari de 50 de hectare, şi la centrele locale pentru cei cu suprafeţe mai mici de 50 de ha. La depunerea cererii de plată, solicitanţii trebuie să prezinte toate documentele necesare care să dovedească utilizarea legală a terenului agricol, a parcelelor cu zone de interes ecologic, dar şi să declare animalele pe care le deţin în gospodărie. Reamintim că, la nivel judeţean, există şapte centre locale APIA, la Bozovici, Caransebeş, Domaşnea, Moldova Nouă, Oraviţa, Oţelu Roşu şi Reşiţa. Centrul sediului local din Reşiţa s-a mutat anul trecut de pe strada Grădişte, pe Bârzăviţei, lângă Serviciul de Ambulanţă Caraş-Severin.