Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Tinerele au decis să profite de înlesnirile pentru demararea unei investiţii, mai mult decât bărbaţii.

În condiţiile în care, pe tot parcursul anului trecut, doar trei cărăşeni au ales să înmatriculeze o societate cu răspundere limitată debutantă (SRL-D), anul acesta, doar în luna iulie, cinci astfel de firme s-au înfiinţat în judeţ. Per total, în acest an s-au înfiinţat şapte SRL-D, ceea ce depăşeşte net numărul mediu anual de înmatriculări de acest fel, încă de la apariţia actului normativ ce prevede înlesniri de la plata unor taxe.

Prin urmare, din cele cinci SRL-D înfiinţate în luna iulie a.c., patru aparţin unor tinere sub 35 de ani, şi numai una unui bărbat. Acestea s-au înfiinţat în Caransebeş (două), Anina, Reşiţa şi Văliug. Ca obiecte principale de activitate, potrivit codurilor CAEN, investitorii au ales tăierea şi rindeluirea lemnului, curăţătorie textile, case de comenzi şi activităţi comerciale pe Internet, comerţ cu piese auto sau turism şi unităţi de cazare.

SRL-D sunt dedicate tinerilor sub 35 de ani care nu au mai avut pe numele lor afaceri şi care beneficiază de scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată, a taxelor de înmatriculare, alocaţi nerambursabile sau consiliere gratuită.

Flavius Rotariu