Caraş-Severin, Romania

Fiecare societate are nevoie de rebelii săi. Şi adevărul e că şi ei au rolul lor. Fără nonconformişti, fără oameni capabili să iasă din limitele stabilite de o majoritate neclară, totul ar fi prea fad, prea gri Unii dintre ei se refugiază în creaţie. Îşi canalizează frustrările, nemulţumirile, ura sau blazarea în muzică, pictură sau poezie. Şi, în unele cazuri, frizează chiar geniul. Însă, aceştia sunt cei mai puţini, rebelii… rebelilor. Totuşi, şi rebelii se raportează la societatea care le dă naştere, iar o societate ridicolă nu poate da naştere decât unor „rebeli“ ridicoli.

Pentru cei mai mulţi dintre ei, creaţia este ceva ce-i depăşeşte, iar supremul lor refugiu, ca al tuturor rataţilor, este distrugerea. Şi, azi, mă refer, în special, la cei care fac din diverse obiective din Reşiţa şi Caransebeş ţinta distracţiei lor bolnăvicioase. Spargi geamuri sau maşini, dai foc, furi flori, distrugi chiar şi ceva inocent precum un parc, un coş de gunoi, interiorul unui autobuz sau o fântână arteziană. Arunci un PET gol de bere chiar lângă coş şi te simţi tare. Torni nişte spumant într-o fântână şi râzi ca prostul imaginându-ţi cum primarul face şi el spume. Nu-i aşa că i-ai arătat cine-i şeful? Poate rupi şi o bancă sau îţi faci nevoile în mijlocul gazonului. Ce feţe or să facă dimineaţă când văd creaţiile tale! Cine e eroul, ia zi!

Acum, lumea sigur va şti de tine. Pentru că asta te doare, faptul că nu te bagă şi pe tine cineva în seamă, nu te ascultă deşi n-ai ceva de zis. Şi totuşi, paradoxal, te ascunzi. Vrei să se ştie că exişti, dar nu şi cine eşti. Pentru că, până la urmă, te temi de autoritatea pe care te lauzi că o „sfidezi“. Eşti suficient de „tare“ ca să-ţi baţi joc, dar nu şi să-ţi asumi responsabilitatea. E mai simplu şi mai „nonconformist“ să te ascunzi cu coada între picioare, îngropând adânc în spatele bravadei groaza că vei fi descoperit şi-ţi vei da seama că nu eşti un erou, un James Dean renăscut, ci doar un biet individ ridicol, nici interesant, nici amuzant.

Dar nu îţi pasă de toate astea, nu îţi pasă nici dacă părinţii tăi, sau cei dragi ţie, vor suferi atunci când te alegi cu dosar penal sau amendă! Pentru tine nu contează să gândeşti ci să distrugi.

Felicitări, eşti cool!

Nina Curiţa