Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Se reproşează tot felul de cheltuieli ridicate, însă se vorbeşte şi despre multe proiecte mari, despre o mână de oameni implicaţi şi multele ore peste program.

Faptul că municipalităţile reşedinţe de judeţ n-au prea dat iama în banii europeni, în special pentru infrastructură, ar putea face ca România să piardă 800 de milioane de euro, care n-au fost cheltuiţi. Iar acest lucru a dat şi Reşiţei şansa să-şi contureze un „Proiect Retrospectiv“ cuprinzând mai multe iniţiative, care să fie finanţate din aceste fonduri. Aşa cum scria şi Jurnal CS, municipalitatea a cerut finanţare, la pachet, pentru trei proiecte: unul vizând reabilitarea Centrului Civic, altul cele şase străzi din Lunca Pomostului, care fac legătura între bulevardele A.I. Cuza şi Revoluţia din Decembrie, iar cel de-al treilea – continuarea promenadei de la noul pod 7 Noiembrie, până la Muzeul de Locomotive. Cele trei iniţiative au o valoare de patru, respectiv câte două milioane de euro.

În Consiliul Local, finanţarea acordată pentru hârtiile necesare a încins însă spiritele. Consilierul Mirel Sabo a cerut explicaţii pentru suma de 125.000 de lei, cât este alocată pentru „consultanţă scriere proiect finanţare, asistenţă şi întocmire caiet de sarcini pentru Proiect Retrospectivă“, iar primarul Ioan Popa a răspuns: „Sunt acele trei proiecte, trei studii de fezabilitate: trotuarul până la Locomotive, cele şase străzi şi Centrul Civic. Urmează să se scrie proiectul de finanţare pe Retrospectivă şi trebuie bugetată consultanţa pentru scrierea proiectului, pentru întocmirea caietului de sarcini, proiectul tehnic şi execuţie, astfel încât să nu avem surprize să ne fie întors de mai multe ori de la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi să pierdem timp“.

S-a ridicat însă întrebarea de ce aceste servicii nu sunt făcute de personalul specializat din Primărie. „Colegii noştri sunt supraîncărcaţi, a explicat primarul Ioan Popa. Au mai venit două proiecte legate de finanţare cu fonduri europene“, iar edilul a ţinut să mulţumească echipei de la Proiecte Europene pentru implicare şi orele state peste program, în special lui Graţian Dobre, povestind o experienţă petrecută într-un weekend. „Având în vedere că am trecut peste două proiecte făcute de Direcţia noastră de proiecte europene, legate de Colegiul Economic, vreau să-i mulţumesc public lui Graţian pentru tot ce face cu echipa lui. Ştiu că este greu, ştiu că într-o duminică a fost aproape să ne cedeze nervii şi mie, şi lui, şi vă spun de ce. Vineri, la ora 12.30, cu jumătate de oră înainte de a se încheia ziua de lucru, ne-au venit o serie de clarificări la Mircea Eliade, 16 clarificări care trebuiau trimise până duminică. Eu, sincer, mărturisesc că n-am crezut că cineva va putea să facă răspuns la 16 clarificări, în condiţiile în care pur şi simplu era în afara orelor de program şi nu puteai să-i ceri cuiva să vină la lucru. Colegii de la Proiecte Europene au lucrat şi sâmbătă ziua, şi sâmbătă noaptea, şi duminică ziua. Repet, ştiu că e greu, Graţiane, îţi mulţumesc foarte mult pentru tot ce faci şi spun că noi nu plecăm de aici decât împreună! Nu poţi să mă laşi sau să ne laşi în situaţia asta! Mulţumesc“.