Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pe parcursul controalelor efectuate vara aceasta, inspectorii cărăşeni de muncă au urmărit dacă angajatorii respectă prevederile Ordonanţei 99/2000 şi îşi protejează salariaţii de caniculă.

Pe această linie au fost verificaţi 30 de angajatori, la care îşi desfăşoară activitatea 1.982 de salariaţi. Din datele puse la dispoziţia noastră de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă al Judeţului Caraş-Severin, Mihaela Aga, reiese că, în zilele cu temperaturi de peste 37 de grade Celsius, angajatorii au aplicat măsurile care se impun prin lege pentru a-şi ajuta salariaţii să facă mai uşor faţă caniculei. Unii au oferit sticle cu apă minerală şi au asigurat ventilaţia la locul de muncă, alţii au fragmentat programul de lucru şi au redus intensitatea şi ritmul activităţilor fizice.

„Legea nu prevede numărul măsurilor pe care angajatorul trebuie să le ia în astfel de zile. De exemplu, acolo unde numărul de salariaţi este mare, angajatorul îşi poate permite să fragmenteze programul de lucru. În acelaşi timp, un salariat care lucrează la birou sau într-un butic nu poate beneficia de duşuri, dar angajatorul îi poate asigura acestuia un sistem de ventilaţie corespunzător“, ne-a declarat Mihaela Aga.

Controalele inspectorilor ITM pe această linie nu se opresc însă aici. Ele vor continua şi în perioada următoare, iar cei care nu vor respecta prevederile Ordonanţei 99/2000 pot fi sancţionaţi cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei. De menţionat că prevederile legii amintite mai sus se aplică în situaţia în care temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin trei zile consecutiv.