Caraş-Severin, Romania

ORAVIŢA – Chiar dacă la începutul anului fabrica de la Oraviţa încerca să producă pentru Programul „Laptele şi cornul“, la ora actuală lucrurile nu sunt deloc roz.

Începutul anului 2018 a fost unul promiţător pentru Fabrica de lapte din Oraviţa. Unitatea a continuat să achiziţioneze lapte de la producători particulari, în special de la cei de pe Valea Caraşului, pentru onorarea Programului „Laptele şi cornul“. Însă greutăţile întâmpinate au fost multe, mai ales din cauza faptului că producătorii nu mai voiau să furnizeze lapte până nu este achitată contravaloarea lui. În această situaţie, conducerea fabricii s-a văzut nevoită să denunţe contractul cu una dintre firmele importante de furnizare a laptelui.

În urmă cu câteva luni, din cauza situaţiei economice proaste, dar şi la cererea creditorilor, Tribunalul Caraş-Severin a dispus începerea procedurii generale a falimentului Fabricii de lapte. Automat s-a dispus şi ridicarea dreptului de administrare în favoarea unui lichidator judiciar, Forinsolv IPURL din Craiova. Primul lucru făcut de administratorul judiciar a vizat încetarea a 10 contracte individuale de muncă. De asemenea, s-a început inventarierea parţială a bunurilor mobile şi imobile, iar cei care au datorii la fabrică au fost notificaţi să le achite.

„În continuare, se va trece la inventarierea definitivă a bunurilor mobile şi imobile ce aparţin fabricii, urmând a se apela la un evaluator autorizat pentru stabilirea valorii acestora. Lista va fi depusă la Tribunalul Caraş-Severin până în data de 20 septembrie 2018, când va fi un nou termen pentru continuarea procedurii falimentului“, susţine Vasile Medianu, administratorul special al unităţii, desemnat de Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

Trist este că fabrica, ai căror acţionari sunt Consiliul Judeţean (99,99%) şi Consilul Local Oraviţa (0,01% din acţiuni), a intrat in faliment şi, odată cu ea, dispare şi una dintre şansele de valorificare a laptelui de către fermierii de pe Valea Caraşului, tot mai puţini şi ei.