Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Iubitorii filateliei pot vizita în aceste zile o interesantă expoziţie dedicată Primului Război Mondial.

Centrul Social „Frédéric Ozanam“ din municipiu a găzduit, miercuri după-amiază, un eveniment dedicat filateliştilor şi nu numai. Este vorba despre expoziţia cu titlul „100 de ani de la Primul Război Mondial“, realizată de Erwin Josef Ţigla, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Caraş-Severin şi membru al Asociaţiei Filateliştilor din Caraş-Severin.

Expoziţia cuprinde efecte poştale, timbre şi plicuri filatelice, emise cu ocazia împlinirii a unui secol de la debutul Războiului Mare, pe care Erwin Josef Ţigla le-a adunat pe parcursul a doi ani. „Aşa cum ne-am obişnuit publicul iubitor de frumos, în fiecare an, în luna iunie, organizăm mai multe expoziţii. Şi una dintre ele este dedicată filateliei. Dacă în anii trecuţi expoziţiile filatelice au fost dedicate vieţii sănătoase sau Jocurilor Olimpice, în 2015 ne-am gândit să facem o incursiune în istorie, dorind să aducem un omagiu tuturor acelora care şi-au pierdut viaţa în perioada Primului Război Mondial“, ne-a declarat Erwin Josef Ţigla.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa preşedintelui Asociaţiei Filateliştilor din Caraş-Severin, Ioan Borca, care a apreciat calitatea expoziţiei, venind însă şi cu sugestii pentru realizatorul ei.

Mă bucură că, de această dată, domnul Ţigla a ales ca tematică istoria. Exponatele sunt, în general, noi. Am apreciat felul în care a fost gândită şi aranjată expoziţia, piesele fiind ordonate după felul în care s-au petrecut evenimentele. Este o expoziţie bună, însă ea poate fi îmbunătăţită, iar eu intenţionez să-i acord tot sprijinul domnului Ţigla, pentru că îmi doresc ca această expoziţie să ajungă în octombrie şi la Bucureşti, acolo unde va avea loc un eveniment dedicat filateliştilor. Ce lipseşte din această expoziţie? Participarea României la acest război. Nu regăsim piese cu muzeul de la Mărăşeşti, cu luptele de la Mărăşeşti şi Oituz, şi nici exponate cu crucea de pe Caraiman, ridicată în cinstea eroilor noştri. Iar cu toate acestea s-ar putea face un panou separat, dacă nu chiar două“, a explicat Borca.