Reactualizat la:

Expozitia deliciilor la Anca de la cofetarie

Expozitia deliciilor la Anca de la cofetarie
Scris de Antoniu Mocanu - REŞIŢA – Ziua Femeii prilejuieşte, la Reşiţa, o expoziţie de prăjituri, dedicată în special doamnelor şi domnişoarelor.

Rectifica

Tradiţionala expoziţie de prăjituri a Cofetăriei reşiţene Mihandra din gangul complexului comercial Victoria, care şi-a deschis porţile în 7 martie, îşi are originile încă dinainte de Revoluţie. Iar pentru reşiţeni, numele unei cofetărese a devenit sinonim cu prăjitura şi cu lumea deliciilor copilăriei. „Anca de la cofetărie“, pe numele ei Anca Gaiţă-Jurescu, pregăteşte şi astăzi preparate după reţete vechi de cel puţin câteva decenii. Fără prafuri, doar cu ingrediente naturale, untul, zahărul sau nucile fiind la ordinea zilei. Chiar dacă dulciurile sunt asociate cu copilăria, doamnele şi domnişoarele – chiar şi cele angajate în interminabile şi restrictive diete – se pot bucura, măcar de ziua lor, de un mic capriciu dulce.

Cum sunt exponatele Ancăi de la cofetărie? „Să le mănânci cu ochii, spune o reşiţeancă. De fiecare dată sunt super. Aici regăsim şi prăjiturile de altă dată, dar şi produse noi. Lăsând la o parte că este foarte generoasă cu toată lumea, că are preţuri pentru toate buzunarele. Ne bucurăm ca, măcar de 8 Martie, să fie ceva deosebit, că înainte era“.

„Tot ceea ce vedeţi aici este din reţetarul vechi. Şi atunci erau prăjituri bune, ce-i drept nu se prea găseau. Avem acum la îndemână toate materiile prime şi ştim să facem. Mulţumesc cofetăreselor mele care sunt deosebite, pentru că toate fetele au pus mult suflet. Am muncit zi şi noapte, cu două, trei zile înainte de expoziţie. (…) Eu fac ceea ce fac de peste 30 de ani şi am mai consultat reţetarul vechi, ca nu cumva să greşesc. De exemplu, la Pinguini, nu mai ştiam cum să le pun aripile, că nu le fac toată ziua. La zece bucăţi mi-au trebuit două ore jumate numai pentru decoruri. Şi Delicia, care este o prăjitură foarte bună, pe bază de cremă de ciocolată, făcută cu ingrediente naturale, cu unt. Folosim ouă, zahăr, nu folosim niciun fel de prafuri. Noi suntem vechi şi ştiu bine că în tot ceea ce facem punem suflet şi este foarte bun. Crizantema, tot o prăjitură pe bază de ciocolată, Buturuga, Perele, Colierul, renumitele Indiene cu frişcă naturală, cărora nu li se prea dă importanţă dar care sunt foarte bune, Excelentul, Ruladele albe, Ruladele combinate, Buzduganul, Aricii, Puişorii, Steaua roşie, Sonde, Caraiman“. Au mai fost amintite Choux a la creme, Ancora cu o cremă foarte bună, cea roz fiind de căpşuni, iar cea verde – de kiwi, tortul Lămâiţa, Doboşul, finele trufe de ciocolată belgiană făcute în cofetărie, cu un gust impecabil. „Ciocolata belgiană este cea mai bună din lume, lucrăm cu cei mai mari furnizori din ţară. Dar este scumpă“, remarca gazda.

Anca de la cofetărie ne-a arătat şi Nuferii, despre care a spus că sunt o specialitate pe care nu oricine o poate face. Şi o sumedenie de alte prăjituri, minitarte şi torturi. Cei interesaţi de o bucurie dulce pot trece pragul expoziţiei, prilejuite de Ziua Femeii, până în 9 martie, programul zilnic fiind de la 7.00 la 23.00.



Comentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
AquaCaras, mereu un taram al disputelor
REŞIŢA - Cel mai dezbătut proiect de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean de joi a vizat AquaCaraş. [...] mai multe »
Hurduzeu: Raman prietenul lui Sorin Grindeanu
REŞIŢA - La finele şedinţei de joi a Consiliului Judeţean, preşedintelui Silviu Hurduzeu i s-a cerut să comenteze [...] mai multe »
Canicula si vijelii in Caras-Severin
CARAȘ-SEVERIN - Avertismentul Administrației Naționale de Meteorologie este valabil de vineri, 23 iunie, ora 13, [...] mai multe »
Prezenta 100% la ultima proba a Evaluarii Nationale
CARAŞ-SEVERIN - Ultima probă a examenului de Evaluare Naţională 2017, cea la limba maternă, germană şi sârbă a [...] mai multe »
Inginerii Resitei vor mesteri frantuzeste
REŞIŢA - Asta după ce Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reşiţa a semnat un nou parteneriat Erasmus+ cu [...] mai multe »
Doar 46 de elevi vor sa invete o meserie
CARAŞ-SEVERIN - Început timid pentru învăţământul dual în prima sesiune de înscriere în clasa a IX, adică un [...] mai multe »
Strazile Resitei, asfaltate cu… transparenta
REŞIŢA - Asta ne asigură primarul Ioan Popa atunci când spune că e nedrept ca, la capitolul străzi brăzdate şi [...] mai multe »
Strazi din Caransebes, fara apa
CARANSEBEŞ - Patru străzi din municipiu vor rămâne fără apă joi, 22 iunie, între orele 9.00 şi 18.00, ca urmare [...] mai multe »
Aveti grija cand mergeti la spital
REŞIŢA - Managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Reșița, Cristina Bacer, a început să facă [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

Autentificare



Ti-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:




Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou