Reactualizat la:

Expozitia deliciilor la Anca de la cofetarie

Expozitia deliciilor la Anca de la cofetarie
Scris de Antoniu Mocanu - REŞIŢA – Ziua Femeii prilejuieşte, la Reşiţa, o expoziţie de prăjituri, dedicată în special doamnelor şi domnişoarelor.

Rectifica

Tradiţionala expoziţie de prăjituri a Cofetăriei reşiţene Mihandra din gangul complexului comercial Victoria, care şi-a deschis porţile în 7 martie, îşi are originile încă dinainte de Revoluţie. Iar pentru reşiţeni, numele unei cofetărese a devenit sinonim cu prăjitura şi cu lumea deliciilor copilăriei. „Anca de la cofetărie“, pe numele ei Anca Gaiţă-Jurescu, pregăteşte şi astăzi preparate după reţete vechi de cel puţin câteva decenii. Fără prafuri, doar cu ingrediente naturale, untul, zahărul sau nucile fiind la ordinea zilei. Chiar dacă dulciurile sunt asociate cu copilăria, doamnele şi domnişoarele – chiar şi cele angajate în interminabile şi restrictive diete – se pot bucura, măcar de ziua lor, de un mic capriciu dulce.

Cum sunt exponatele Ancăi de la cofetărie? „Să le mănânci cu ochii, spune o reşiţeancă. De fiecare dată sunt super. Aici regăsim şi prăjiturile de altă dată, dar şi produse noi. Lăsând la o parte că este foarte generoasă cu toată lumea, că are preţuri pentru toate buzunarele. Ne bucurăm ca, măcar de 8 Martie, să fie ceva deosebit, că înainte era“.

„Tot ceea ce vedeţi aici este din reţetarul vechi. Şi atunci erau prăjituri bune, ce-i drept nu se prea găseau. Avem acum la îndemână toate materiile prime şi ştim să facem. Mulţumesc cofetăreselor mele care sunt deosebite, pentru că toate fetele au pus mult suflet. Am muncit zi şi noapte, cu două, trei zile înainte de expoziţie. (…) Eu fac ceea ce fac de peste 30 de ani şi am mai consultat reţetarul vechi, ca nu cumva să greşesc. De exemplu, la Pinguini, nu mai ştiam cum să le pun aripile, că nu le fac toată ziua. La zece bucăţi mi-au trebuit două ore jumate numai pentru decoruri. Şi Delicia, care este o prăjitură foarte bună, pe bază de cremă de ciocolată, făcută cu ingrediente naturale, cu unt. Folosim ouă, zahăr, nu folosim niciun fel de prafuri. Noi suntem vechi şi ştiu bine că în tot ceea ce facem punem suflet şi este foarte bun. Crizantema, tot o prăjitură pe bază de ciocolată, Buturuga, Perele, Colierul, renumitele Indiene cu frişcă naturală, cărora nu li se prea dă importanţă dar care sunt foarte bune, Excelentul, Ruladele albe, Ruladele combinate, Buzduganul, Aricii, Puişorii, Steaua roşie, Sonde, Caraiman“. Au mai fost amintite Choux a la creme, Ancora cu o cremă foarte bună, cea roz fiind de căpşuni, iar cea verde – de kiwi, tortul Lămâiţa, Doboşul, finele trufe de ciocolată belgiană făcute în cofetărie, cu un gust impecabil. „Ciocolata belgiană este cea mai bună din lume, lucrăm cu cei mai mari furnizori din ţară. Dar este scumpă“, remarca gazda.

Anca de la cofetărie ne-a arătat şi Nuferii, despre care a spus că sunt o specialitate pe care nu oricine o poate face. Şi o sumedenie de alte prăjituri, minitarte şi torturi. Cei interesaţi de o bucurie dulce pot trece pragul expoziţiei, prilejuite de Ziua Femeii, până în 9 martie, programul zilnic fiind de la 7.00 la 23.00.



Comentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Actori timisoreni dezlantuiti pe scena resiteana
REŞIŢA - Totul, la premiera muzicalului „Iaacovi şi Leidental”, prima din stagiunea în curs a Teatrului de Vest. mai multe »
Beneficiarii Legii 416, pusi la treaba!
FOROTIC - În urmă cu o lună au început lucrările de întreţinere a albiei pârâului Cernovăţ, care traversează [...] mai multe »
Caransebesul, intre austeritate sau credit
CARANSEBEȘ - Puțin peste 35 de milioane de lei. La atât se ridică bugetul Caransebeșului pe 2018, aprobat vineri [...] mai multe »
A turnat benzina pe mama lui si i-a dat foc
CARANSEBEŞ - Un tânăr de 33 de ani din Caransebeş, supărat că mama lui nu i-a găsit un act pe care a pus-o să [...] mai multe »
Cazuri noi de gripa, DSP recomanda vigilenta
CARAȘ-SEVERIN - Asta pentru că traversăm o perioadă critică din punct de vedere meteorologic, când gripa, de [...] mai multe »
Doua gospodarii din Caransebes, in flacari
CARANSEBEŞ - Azi noapte, în jurul orei 1.10, prin 112, pompierii militari cărăşeni au fost sesizaţi vizavi de [...] mai multe »
Pompierii pot scapa de o parte din rable
REŞIŢA - Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“ al judeţului Caraş-Severin se [...] mai multe »
Conditii mai bune de studiu pentru elevii din Surducu-Mare
FOROTIC - Toate acestea, graţie unui proiect derulat cu fonduri prin programul de investiţii în dezvoltarea locală. mai multe »
Hogea: De azi, usa biroului meu este deschisa pentru oricine!
REŞIŢA - De joi, judeţul are un nou subprefect. Cătălin Hogea a fost „uns“ în funcţie de comisarul-şef Mihai [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

Autentificare



Ti-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:




Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou