Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Tot mai mulţi cărăşeni din mediul rural devin persoane fizice autorizate. De la începutul acestei luni, pe coridoarele Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin s-a înmulţit numărul celor ce doresc să devină PFA în evidenţele instituţiei.

Aceştia spun că motivul pentru respectivul demers îl constituie subvenţiile pe care le pot primi pentru activităţile agricole şi pentru care trebuie să aibă forma juridică amintită. În luna iunie a.c., în Caraş-Severin au fost înmatriculaţi 158 de agenţi economici – 91 din mediul urban şi restul de la sat (55 – SRL, 17 – întreprinderi individuale – II, 84 – PFA şi două întreprinderi familiale – IF), cei mai mulţi având ca obiect de activitate încluse în codurile CAEN agricultura, silvicultura şi pescuitul.

Tot luna trecută, şase agenţi economici au adus o infuzie de capital străin, aceştia provenind din Austria, Belgia, Germania, Italia, Serbia şi Marea Britanie. Potrivit datelor oficiale ale ORC de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, în ultima zi a lunii iunie, în judeţ funcţionau 10.277 de agenţi economici activi din punct de vedere juridic.

În primele şase luni ale acestui an cifrele care reflectă principalele activităţi economice ale cărăşenilor au crescut, în mare parte, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Bunăoară, în prima jumătate a acestui an au fost înmatriculate 723 de firme (faţă de numai 576 în 2010), dintre care 46 cu capital străin (39 în primul semestru de anul trecut).

Numărul radierilor efectuate până în ultima zi a lunii iunie a.c. este de 541, faţă de 315 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Prin urmare, perioada critică a recesiunii pare să fi trecut, prin prisma trendului ascendent înregistrat la instituţia amintită.

Flavius Rotariu