Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În această vară, membrii Asociaţiei Speologice omonime vor efectua studii pe tot cuprinsul judeţului.

În prezent, speologii inventariază peşteri situate pe raza Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, căutând zone mai puţin explorate pentru a descoperi noi cavităţi.

„O altă componentă importantă a activităţii noastre constă în monitorizarea speciilor de chiroptere (lilieci – n.r.) şi realizarea de transecte pe o suprafaţă mai mare care acoperă tot judeţul. Transectele sunt trasee stabilite pe o hartă, ce trebuie parcurse cu un echipament special pentru detectarea ultrasunetelor emise de lilieci, în speţă, o procedură de monitorizare”, a precizat Bogdan Bădescu, preşedintele Asociaţiei Speologice Exploratorii (ASE). Ca în fiecare an, pe perioada verii, va fi organizată tabăra anuală de studiu, pentru 2013 aceasta având fixat termen în luna august.

„Este o tabără de cercetare speologică cu baza în localitatea Cărbunari. În afara membrilor ASE vor participa cercetători de la Institutul Român de Speologie şi membrii unor ale organizaţii de profil din ţară. Ne-am propus să explorăm cavităţile din zonă, să descoperim noi peşteri şi să realizăm studii cu privire la habitatele subterane ale liliecilor. În funcţie de condiţiile meteo locale, vom încerca o marcare cu fluorescenină (colorant care nu afectează calităţile apei) pe un traseu mai redus al unui curs de apă din apropierea localităţii Cărbunari, pentru a pune în evidenţă un traseu de apă subteran. Acesta se pierde în localitate şi apare pe Valea Boiştei, iar noi dorim să demonstrăm corespondenţa traseului şi să arătăm că orice poluare se întâmplă în comună are impact asupra izvoarelor din afara localităţii”, a mai adăugat Bădescu.

Flavius Rotariu