CARAŞ-SEVERIN – Legat de activitatea sanitar – veterinară, au fost întreprinse demersuri pentru sărbătoarea din luna mai.
La nivelul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin au fost luate o serie de măsuri specifice, în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare. „Au fost înștiințate toate primăriile orașelor care au posibilitatea să organizeze în piețe centre de tăiere ce sunt avizate de către Direcția Sanitară Veterinară, temporar, strict pentru aceste zile. Pentru Paştele ortodox, aceste centre vor fi avizate pentru perioada 14 aprilie – 03 mai. Centrele de tăiere trebuie să îndeplinească o serie de condiții minime de igienă. Mai exact, este nevoie să existe o separare fizică a locului unde se sacrifică mieii, fără a produce disconfort consumatorilor, să existe o persoană care să fie instruită să folosească asomatorul. Totodată, necesită să fie un spațiu în care se sacrifică acești miei, un spațiu în care este valorificată carnea de miel rezultată. În aceste centre de tăiere se asigură permanența, prin personal veterinar, care efectuează controale, atât antemortem, cât și postmortem a mieilor sacrificați”, a precizat Dorin Imbrea, directorul DSVSA Caraș-Severin.
După ce sunt sacrificați în centrele de tăiere, mieii vor ajunge direct la consumatorul final, la solicitarea acestuia. Astfel, mieii nu vor ajunge în rețeaua de comercializare a unităților de vânzare cu amănuntul, ci se vor valorifica strict în piețele respective. „Este obligatoriu ca mieii dirijați spre aceste centre să provină din zone fără restricții sanitare-veterinare, iar în acest sens, toți producătorii trebuie să se adreseze medicilor veterinari concesionari, să aibă toate documentele însoțitoare, respectiv, certificatul sanitar veterinar, formular de mișcare, precum și documente privind lanțul alimentar”, a adăugat directorul DSVSA Caraș-Severin. Acesta a rugat consumatorii să achiziționeze produsele doar din unități autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar.