Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chiar dacă nu au depus muncă brută de-a lungul vieţii, sunt categorii de angajaţi care fac excepţie de la vârsta de pensionare.„Această situaţie se referă, pe de-o parte, la reducerea vârstei standard de pensionare cu 15 ani pentru balerini, dansatori, acrobaţi, jongleri, clovni, călăreţi de circ, dresori de animale sălbatice, solişti de operă şi operetă, instrumentişti la instrumente de suflat sau cascadori. În aceste condiţii însă, pensionarea nu se poate face mai devreme de împlinirea vârstei de 50 de ani“, ne-a spus Maria Tudor, director executiv adjunct al Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin.

Astfel, reducerile pot fi cumulate fără ca totalul să depăşească 13 ani. Totuşi, există şi excepţii la excepţii. În cazul balerinilor şi acrobaţilor pensionarea se poate face la minim 40 de ani pentru femei şi 45 pentru bărbaţi, iar în cazul celor ce şi-au desfăşurat activitatea cel puţin 20 de ani în subteran reducerea poate ajunge la 20 de ani, dar retragerea din câmpul muncii nu se poate face mai devreme de 45 de ani.

O altă excepţie este reprezentată de cei ce au muncit în sectoare de cercetare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I (15 ani) şi II (17 ani) de radiaţii. În aceaste situaţii pensionarea pentru „bătrâneţe“ nu are limită de vârstă.

Anca Preda