Caraş-Severin, Romania

VĂLIUG – Bar Apreski Casa Baraj găzduieşte vineri o conferinţă organizată de Registrul Urbaniştilor din România (RUR), ocazie cu care instituţia va acorda SC Casa Baraj diploma de excelenţă în domeniul regenerării regionale prin promovarea sportului de iarnă (deschiderea pârtiei de schi Semenic Văliug).

Tot vineri, începând cu ora 18.00, are loc şi deschiderea sezonului petrecerilor Apres-Ski pe pârtia de la Văliug. Registrul Urbaniştilor din România – Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest decernează a opta diplomă de excelenţă, a doua în domeniul regenerării regionale prin iniţiative private pentru revitalizarea Banatului Montan, prin promovarea sportului de iarnă. Regenerarea regională presupune revigorarea tuturor judeţelor componente. Caraş-Severinul, ca parte semnificativă a acestui proiect, are oportunităţi imense pentru turismul sportiv şi cultural montan.

„Pe lângă componenta culturală a zonei, un obiectiv principal al acestei strategii holistice este transformarea ei într-o destinaţie de schi internaţională de succes, prin punerea treptată în funcţiune a celor trei pârtii schiabile potenţiale: Văliug-Vârful Gozna Semenic, Gărâna-Semenic şi Crivaia-Vârful Gozna. Această coborâre SemenicCasa Baraj (Văliug) constituie coloana vertebrală a viitoarei pârtii ce va fi deservită de o telegondolă, cu o staţie intermediară, ce urmează să se monteze pe traseul fostului telescaun VăliugSemenic.

Astfel după o abandonare prelungită a activităţilor sportive alpine din zonă (în 2006 mai funcţiona doar schiliftul Birta) în doar patru ani au fost puse în funcţiune patru instalaţii de transport pe cablu pe Semenic şi anume: pârtia Idioţi, pârtia Goznuţa (fostă Birta) achiziţionată şi reamenajată de S.C. Casa Baraj, pârtia Crucea de Brazi şi parţial pârtia Slalom Uriaş“, a precizat dr. arh.

Radu Radoslav, reprezentant RUR pentru Regiunea de Dezvoltare Vest. Toate aceste pârtii sunt deservite de skilifturi montate în perioada 2008-2010. De remarcat că lungimea coborârii de pe Semenic la Văliug, de 6 km, este cea mai lungă din România. „Pentru mine este o mare onoare. Gândiţi-vă că acest premiu, anul trecut, l-a primit Marius Giura, după ani de zile în care a organizat Festivalul de Jazz de la Gărâna. Cei de la Registrul Urbaniştilor din România consideră că demersurile făcute de mine aici, investiţiile, proiectele, au însemnat reactivarea acestei zone. Se putea şi mai mult, dar nu este puţin nici ce avem acum în zona Văliug-Semenic. Premiul primit este o evaluare pentru mine, o măsură a faptului că am făcut ceva bun, apreciere care mă obligă să continui“, ne-a declarat omul de afaceri Nelu Popa.

Ca prim efect al acestor iniţiative private, numai într-un an numărul de turişti în zonă s-a dublat. „Sperăm că acestei perle turistice în devenire a regiunii noastre să i se mai adauge una, prin revigorare în foarte scurt timp şi a precursorului domeniilor schiabile din regiune, zona Muntele Mic, care beneficiază de zăpadă 156 zile pe an“, se specifică într-un comunicat al RUR. Aceste diplome recompensează în mod simbolic contribuţia iniţiatorilor locali privaţi la creşterea competitivităţii regiunii noastre prin bune practici şi fac parte dintr-un program mai amplu al RUR ce se va desfăşura pe parcursul a mai multor ani.

Flavius Rotariu