Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Absolvenţii clasei a VIII-a au susţinut luni, 23 iunie, prima probă a examenului de Evaluare Naţională 2014, la limba şi literatura română. Tinerii au primit varianta 1 de subiecte.

Acestea au fost elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, din subordinea Ministerului Educaţiei, în strictă concordanţă cu programele pentru Evaluare, astfel încât să aibă un nivel mediu de dificultate şi să permită rezolvarea lor în 120 de minute. La primul subiect, elevii au avut de rezolvat mai multe cerinţe legate de poezia Rânduri pentru Anul Nou, de Ion Minulescu.

De asemenea, tinerii au avut de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte în care să prezinte propria opinie cu privire la semnificatia mesajului poeziei. La acest subiect majoritatea elevilor au întâmpinat dificultăţi. „Subiectele la acest examen au avut un nivel mediu de dificultate. Prima compunere, cea în care a trebui să descifrăm mesajul poeziei a fost mai dificilă, dar ne-am descurcat“, ne-a declarat Sergiu Gherman.

Subiectul al II-lea a constat în comentarea unui articol de ziar – „Empatia, o abilitate dobândită prin lectură“, de Corina Zorzor, material jurnalistic publicat în ziarul „Adevărul“. Pe baza acestui text, tinerii au redactat, în 80-150 de cuvinte, o scurtă naraţiune în care au prezentat o întâmplare petrecută în timpul participării la o întâlnire organizată de şcoală, cu un scriitor contemporan. „A fost acceptabil. Am avut de făcut o compunere despre participarea cu şcoala la o întâlnire cu un scriitor contemporan. De asemenea, a trebuit să spunem semnificaţia virgulei într-un vers dintr-o poezie. Cred că voi lua 8 sau 8,10“, ne-a mărturisit Bianca Laţcu. Tânăra consideră că cel mai dificil examen va fi la matematică.

Rezultatele la Evaluarea Naţională vor avea o pondere de 75% în media de intrare la liceu. Accesul elevilor în săli este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30. Probele scrise la clasa a VIII-a durează două ore.

În Caraş-Severin, Evaluarea Naţională se desfăşoară în 77 de unităţi de învăţământ. Dintre acestea, 11 şcoli sunt centre de examen pentru unităţile cu mai puţin de zece elevi. Astfel, Şcoala Generală 1 Bocşa este centru de examen şi pentru elevii din Ocna de Fier. De asemenea, la Şcoala din Berzovia susţin Evaluarea Naţională absolvenţii de gimnaziu din Ramna, Vermeş şi Tirol. Alături de elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Reşiţa vor da examenele şi cei din Văliug, iar la Şcoala Gimnazială Brebu vor fi evaluaţi şi elevii din Zorlenţu Mare. Şcoala din Fârliug este centru de examen pentru elevii din Vermeş, cea din Lupac pentru cei din Goruia, la Băuţar vor da examen şi elevii din Marga iar cei din Mehadica vor susţine Evaluarea Naţională la Cornea. Şcolile din Iablaniţa, Vrani şi Romul Ladea din Oraviţa sunt centre de examen pentru unităţile şcolare din Lăpuşnicel, Vărădia, respectiv Ciudanoviţa.

Lavinia Predescu