Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta se va întâmpla, potrivit declaraţiilor făcute de către primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu.Dorinţa administraţiei reşiţene, de a folosi energie verde, s-ar putea concretiza în sfârşit însă nu pentru a genera căldură. „Avem avansate discuţii pentru realizarea unui parc fotovoltaic, dezvăluie Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei. Imediat după luna ianuarie, vom primi cea de-a doua vizită a unei echipe care doreşte la modul foarte serios să realizeze un parc fotovoltaic. Am oferit câteva locaţii în acest sens, atât în drumul Târnovei, cât şi în Dealul Ciorii, respectiv Kilometrul 7. Dacă tot s-au investit bani, s-au aruncat nişte bani într-un obiectiv relativ departe de Reşiţa, sau relativ izolat, nu ştiu, n-am ştiut ce utilitate să-i dăm. Activitate productivă destul de greu, pentru că pe lângă accesibilitate, pe lângă curent, mai este nevoie şi de reţele de apă, de canalizare, de gaz şi de celelalte, telefonie, internet. Nu este simplu! Şi atunci, analizând foarte serios problema, am considerat că este bine să îi dăm o utilitate. Iar firma care a venit la noi, nu vreau să avansez nimic, n-am semnat încă niciun contract, au venit multe firme, dar ultima cred că ne-a impresionat pe noi toţi care am fost prezenţi la acea întâlnire, spunea că s-ar preta Kilometrul 7. Bine ar fi să facem ceva din acel teoretic Everest al Reşiţei. După situaţiile de lucrări, ar trebui să fie cât un Everest“.

Potrivit administraţiei de pe Bârzava, din discuţiile purtate cu investitorii privaţi, parcul fotovoltaic care ar urma să fie realizat va avea o putere instalată de 5 MW. Deloc neglijabil, am putea spune, ţinând cont că până la finele anului trecut, cea mai mare astfel de amenajare, de la Isaccea, din Tulcea, avea o capacitate de 8,75 MW, puterea cumulată a tuturor parcurilor fotovoltaice din România lui 2012 fiind de 13,1 MW. Pentru acest început de an, a fost deja programată deschiderea unui nou parc, cu o putere instalată de 12 MW, în Mehedinţi, acesta fiind cel mai mare din ţară la ora actuală.

În privinţa implementării proiectului, primarul Mihai Stepanescu a precizat: „Pe noi ne-ar interesa o colaborare şi o aplicare a Legii parteneriatului public-privat, act normativ care n-a avut norme de aplicare. La sfârşitul anului au apărut şi normele, şi cred că acum lucrurile s-au mai simplificat. Să vedem în ce măsură putem vorbi de asociere, de realizarea unui parteneriat public-privat sau de scoaterea la licitaţie cu un scop anume a respectivei suprafeţe de teren. Totodată, dorim să realizăm studii de fezabilitate în continuare, în funcţie de prevederile bugetare şi în funcţie de alocările existente. În conformitate cu legile iniţiate şi apărute în 2007 mai ales, atunci s-au cheltuit sumele majore, noi am putut să beneficiem doar de nişte sume mult mai mici pentru perioada 2007-2013. Orice apare, orice posibilitate de a atrage bani guvernamentali sau europeni, noi suntem foarte atenţi şi dorim să atragem acei bani pentru comunitatea noastră“.

Antoniu Mocanu