Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În aceste zile, candidaţii la Bac primesc un calificativ de utilizator mediu, avansat sau experimentat. Probele de competenţe nu afectează media finală la Bacalaureat şi nu sunt apreciate cu note.

După susţinerea subiectului extras la examenul oral, tinerii primesc un calificativ în funcţie de nivelul de competenţă. Absolvenţii de liceu sunt de părere că acest tip de notare nu este în avantajul lor, considerând că vechea metodologie de desfăşurare a examenelor de final de clasa a XII-a era mult mai benefică pentru nota finală.

De aceeaşi părere este şi Norbert Csaky, care ne-a declarat faptul că „era mai bine înainte cu probele orale deoarece notele obţinute la acestea ne ridicau media finală“. Tânărul consideră că s-a descurcat la primul examen de competenţe întrucât a extras un subiect „despre şcoală, educaţie şi importanţa acestora. De asemenea, am primit un text la prima vedere, pe baza căruia să identific idei, argumente şi opinii“.

Frica de un examen anume diferă de la un elev la altul, în funcţie de aptitudinile fiecăruia. Dacă unii tineri se tem de matematică sau română, alţii se gândesc cu emoţii la examenul la biologie, istorie sau geografie. Cert este că toţi aşteaptă cu „groază“ probele scrise. „La acest examen mi-a picat un subiect destul de accesibil. Spun eu că m-am descurcat destul de bine iar condiţiile au fost normale. Cel mai teamă îmi este de proba scrisă la matematică deoarece la acest examen au picat cei mai mulţi anul trecut“, ne-a mărturisit Claudiu Cornici.

În ceea ce priveşte Bacalaureatul de anul trecut şi gradul de dificultate al celui din acest an, promoţia 2012 consideră că este posibil ca mulţi să pice, dar, au încredere în propriile forţe şi nu se aşteaptă ca ei să fie printre cei care vor mai da o dată examenele în toamnă. Camerele de filmat au acelaşi efect printre candidaţii la Bacalureat, ca şi în 2011. Atunci, majoritatea tinerilor s-au lăsat impresionaţi de obiectivul acestora şi nu s-au putut concentra la subiecte. Şi în 2012, absolvenţii de liceu au o părere negativă despre acest mod de supraveghere considerând cu „ne stresează şi nu putem să gândim curat“. Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română continuă şi miercuri, 13 iunie 2012.

Lavinia Predescu