Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Miercuri, 26 aprilie, s-a stins din viaţă unul dintre cele mai bune, mai fine şi mai prolifice condeie pe care le-a avut Caransebeşul, epigramistul Nicolaie Nicolaie.

Distinsul scriitor, recunoscut la nivel naţional şi internaţional, a trecut în nefiinţă la vârsta de 86 de ani, după o îndelungată şi grea suferinţă. Nicolae Nicolae a absolvit Institutul Politehnic din Braşov, azi „Universitatea Transilvania”, Facultatea de Silvicultură şi Exploatare a Lemnului. După absolvirea facultăţii a fost repartizat la Sectorul de Exploatare Forestieră Zăvoi, unitate aparţinătoare Întreprinderii Forestiere Caransebeş. După o scurtă perioadă de activitate la Sectorul de Exploatare Zăvoi, tânărul inginer Nicolae se transferă la Combinatul de Industrializare a Lemnului din Balta Sărată, până în anul 1997, când, datorită limitei de vârstă, a ieşit la pensie.

Devenind membru al Uniunii Epigramiştilor din România, a participat la numeroase concursuri de epigramă, fabulă sau poezie umoristică, organizate de cenaclurile de profil din ţară, dovedindu-se un redutabil şi talentat epigramist, dovadă stând cele peste 60 de premii obţinute. Spirit ironic şi satiric, dar şi încărcat de umor, n-a ocolit în opera sa nici fabula, nici cronica rimată, parodia ori cupletul, excelând în pamflet, dar punctul său forte rămâne epigrama.

Pentru strădania, priceperea şi talentul său, conducerea Uniunii Epigramiştilor din România l-a răsplătit cu diploma de „Membru de onoare al U.E.R.”, iar anul 2011 i-a adus râvnitul titlu de „Epigramist al anului”, conferit de conducerea U.E.R., într-un cadru festiv, cu prilejul desfăşurării Festivalului Naţional de Epigramă de la Buzău.

Datorită faptului că până în prezent Nicolae Nicolae a organizat la Caransebeş zece ediţii ale Festivalului Naţional de Epigramă – un real succes şi un prestigiu adus nu numai lui, dar şi al întregului oraş –, Primăria l-a răsplătit cu titlul de „Cetăţean de onoare al Municipiului Caransebeş”, iar Biblioteca Municipală „Mihail Halici”, cu diploma de „Senior al culturii caransebeşene”.

Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova i-a conferit titlul de „Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova”, o adevărată recomandare pentru a intra în rândurile Ligii Scriitorilor din România, filiala Timişoara, fiind activ colaborator al revistei „Agora literară”, publicaţie editată de Liga Scriitorilor din România.

Sonia Berger