Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Numărul investitorilor care încearcă să scoată profit din energie regenerabilă creşte simţitor.Faţă de anul trecut, când intenţiile agenţilor economici de a investi în energia verde erau destul de timide, în acest an lucrurile se mişcă într-un ritm mai alert. „Constatăm, aşa cum este şi normal în condiţiile actuale, o accelerare a pasiunilor şi investiţiilor în energia regenerabilă.

De exemplu, în ceea ce priveşte parcurile eoliene, se află în procedură pentru eliberarea avizului de mediu trei investiţii – la Berzasca, Vrani-Răcăşdia şi Domaşnea – Cornea – Cornereva – Mehadia. Cu procedură finalizată la acordul de mediu sunt 14 parcuri – Cornereva, Vrani-Răcăşdia, trei în zona Moldova Nouă, Coronini, Turnu Ruieni, Slatina Timiş, două la Topleţ, trei la Oraviţa-Poieni şi Răcăşdia. În procedură pentru acordul de mediu sunt alte 12 astfel de investiţii. Cu autorizaţie de mediu sunt două – la Topleţ şi Oraviţa“, a precizat ing. Marius Vodiţă, şeful Serviciului Reglementări în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin.

O creştere şi mai mare se observă în ceea ce priveşte microhidrocentralele (MHC), cu aviz de mediu finalizat fiind trei asemenea investiţii, cu procedura finalizată la acordul de mediu – 12, în procedură nouă asemenea construcţii şi cu autorizaţie de mediu – opt (pe râurile Sebeşel, Valea Mare, Bârzava, Caraş, Bistra Mărului, Nera, Cameniţa şi Hididel). Parcurile fotovoltaice sunt cele care, deşi au început timid, iau anvergură în judeţ – pe procedură simplificată (finalizată) cu aviz de mediu diind doi investitori diferiţi în comuna Sacu, unul la Bocşa şi unul în Iaz.

Alte trei se află în procedură pentru acelaşi aviz de mediu, iar în ceea ce priveşte acordul de mediu, şase asemenea parcuri au finalizat procedura, alte trei parcurgând încă etapele necesare (Băile Herculane, Sălbăgelu Nou şi Brebu).

Flavius Rotariu