Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Proiectul legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea regiunilor a iscat o serie de discuţii.Pe marginea acestor discuţii şi respectivului proiect, preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, a susţinut joi o conferinţă de presă. Proiectul de lege este iniţiat de Consiliul Regional de Dezvoltare Vest, al cărui preşedinte, la ora actuală, este Sorin Frunzăverde.

„Acest proiect de lege este public şi se află pe site-ul ADR Vest şi Consiliului Judeţean. Este firesc să stârnească emoţii pentru că este singurul de acest fel, de existenţa unui alt astfel de proiect nu ştiu. Aceste regiuni vor prelua din atribuţiile ministerelor. Este o formă imediată de descentralizare şi democraţie şi urmăreşte clar un model european“, a spus preşedintele CJ.

Frunzăverde a mai precizat că „în proiect sunt menţionate anumite reşedinţe, însă nu trebuie ca acele oraşe să fie neapărat capitalele regiunilor. Nu ne arogăm, prin acest proiect, dreptul de a stabili capitalele regiunilor. Acestea vor fi stabilite prin lege. Şi mai vreau să adaug ceva: uneori, specialiştii din consiliile judeţene şi cei din agenţiile de dezvoltare regională au opinii mai valoroase decât reprezentanţii unor guvernări obtuze şi centraliste. Am spus asta aşa, ca un fapt general“.

Conform acestui proiect de regionalizare, România va fi împărţită în opt regiuni, iar judeţul Caraş-Severin face parte din Regiunea Vest, alături de Timiş, Arad şi Hunedoara.

Nina Curiţa