Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Agenţia cărăşeană de şomaj a rămas fără bani pentru conversia profesională a celor fără un loc de muncă.

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin spun că problema lipsei banilor pentru cursuri, cu care se confruntă, este una cât se poate de reală.

„Menţionăm că suntem la jumătatea anului şi bugetul alocat în anul 2011 pentru calificarea şomerilor este angajat în totalitate, neexistând posibilitatea deschiderii altro programe de formare profesională, deşi până în prezent avem solicitări pentru cursuri în meseriile de lucrător-finisor în construcţii, îngrijitor bătrâni la domiciliu, ospătar, inspector resurse umane, spune Caius Isac, directorul executiv al AJOFM Caraş-Severin.

Încercăm să cuprindem cât mai mulţi şomeri la cursuri organizate prin proiecte finanţate din Fondul Social European, dar nu toate categoriile de şomeri pot participa la aceste cursuri. Pentru acele categorii de şomeri care nu pot participa la cursuri prin proiecte solicităm suplimentarea bugetului, pentru a-i putea califica. Referitor la şomerii calificaţi prin proiecte finanţate din Fondul Social European, în luna iunie, au fost cuprinşi la cursuri un număr de 48 de şomeri, dintre care 14 la cursul de sudor, 20 la cel de operator calculator şi alţi 14 la cel de bucătar“.

Totuşi, chiar dacă sunt solicitări venite din partea şomerilor pentru diferite cursuri de calificare şi chiar dacă nu mai sunt bani pentru ele, potrivit reprezentanţilor AJOFM Caraş-Severin, nu este vorba chiar despre o situaţie de criză. De fapt, în momentul de faţă există fonduri pentru finalizarea programelor de formare deja demarate, însă nu pentru altele noi. Mai exact, AJOFM nu demarează prin propriul centru de formare nici un curs decât dacă are toţi banii necesari derulării acestuia, încă dinainte de data începerii cursului. Conducerea agenţiei a ţinut să precizeze că a solicitat la Bucureşti banii necesari pentru formarea profesională şi că a primit semnale pozitive că situaţia se va remedia.

Per ansamblu, în joc este organizarea unui număr de 20 de cursuri de calificare cerute de şomeri, care nu vor putea începe decât în clipa în care vor fi bani. Pentru care se va recurge, în cele din urmă, la o rectificare bugetară.

Antoniu Mocanu