CORNEREVA – Nicolae Bijan produce sucuri 100% naturale din fructele recoltate de pe pământul său. Cele câteva parcele pe care le deţine însumează 10 ha de teren pe care practică pomicultura şi legumicultura. Aşa obţine materia primă pentru sucurile cu care este prezent la târgurile agricole.
Concret, Nicolae Bijan stoarce fructele zemoase, fie ele mere, pere sau cireşe. Uneori adaugă şi legume în compoziţia din care stoarce sucul. „Nu folosesc niciun fel de chimicale sau conservanţi. Pentru a produce sucul, folosesc un tocător, o hidropresă şi-un pesteurizator. Apoi sucul este păstrat într-un ambalaj special pentru a-şi păstra calităţile”, ne-a spus dl. Bijan.
Ideea de a produce sucuri a apărut acum doi ani şi jumătate. Nu întotdeauna reuşea să vândă la piaţă toate fructele pe care le recolta. Aşa că sucurile naturale au reprezentat soluţia pentru a evita pierderile. Apoi şi-a cumpărat utilajele necesare procesului de producţie şi a obţinut documentele necesare, totul prin forţe proprii.
Clima în zona Cornerevei este ceva mai răcoroasă, ceea ce fereşte pomii de dăunători, astfel că Nicolae Bijan nu-i stropeşte cu nimic. Dar tot clima poate cauza îngheţ. Aşa s-a întâmplat acum doi ani, când temperaturile scăzute i-au compromis recolta de pere. Cu toate astea, Nicolae Bijan merge înainte, întrucât parcelele sale sunt în locaţii diferite şi îngheţul nu se abate peste toate.
Sucurile sale se găsesc pe rafturile câtorva magazine din judeţele Caraş-Severin şi Timiş. Ba au ajuns şi-n Austria, prin eforturie unui prieten care deţine un magazin cu produse bio şi care preia produsele mai multor producători din zonă. Cu ocazia Târgului de Florii, Nicolae Bijan va fi prezent la Reşiţa. „Mulţi oameni cunosc produsele tradiţionale pentru că le-au consumat. Cei care nu le cunosc sunt invitaţi să deguste şi să cumpere. Preţurile sunt cam la fel cu cele ale produselor din magazine numai că noi, micii producători, nu putem produce la scară industrială”, a mai spus dl. Bijan.