Reactualizat la:

EFICA la ora bilantului (P)

EFICA la ora bilantului (P)
În cadrul proiectului „Practica și consilierea școlară – Instrumente eficiente pentru orientarea în carieră a tinerilor’’ Inspectoratul Școlar Județean Caraș Severin a organizat în perioada 2-4 octombrie 2015, workshop-ul EFICA la ora bilanțului.

Rectifica

Evenimentul s-a desfășurat la Băile Herculane și a reunit 150 persoane, respectiv elevi din grupul țintă al proiectului, reprezentanți ai agenților economici parteneri în proiect, directori de la liceele de unde s-a recrutat grupul țintă și membri din echipa de proiect. Evenimentul a urmărit realizarea unei analize globale a întregii activități desfășurate prin proiect, facilitarea interacțiunii dintre diversele categorii participante la proces, identificarea bunelor practici acumulate pe perioada implementării și extrapolarea rezultatelor obținute în acțiuni viitoare, în vederea asigurării sustenabilității proiectului, proiectul EFICA aflându-se la finalul perioadei de implementare.
Evenimentul a debutat cu mesajul dlui Nicolae Grindeanu, Inspectorul Școlar General, care a mulțumit elevilor pentru implicarea în proiect și i-a felicitat pentru rezultatele obținute. Lucrările workshop-ului au fost continuate de dna Daniela Carasava, Expert Implementare și Evenimente care a prezentat o sinteză a principalelor rezultate obținute în proiect. Cu analize detaliate pe fiecare activitate în parte au venit coordonatorii specifici, respectiv dna Valeria Ungur, Coordonator Experți Consiliere Profesională, dna Roxana Georgescu, Coordonator Firme de Exercițiu și dna Rodica Vesa, Coordonator Îndrumător Practică.

Activitățile din cele 8 ateliere de lucru care s-au desfășurat pe parcursul evenimentului au vizat teme de interes pentru elevi și experți deopotrivă, cum ar fi Cooperarea – abilitatea transferabilă necesară pentru buna integrare pe piața muncii, Top 10 meserii dintre cele mai căutate. Interviu privind ocuparea unui loc pe piața muncii, Competențe profesionale, personale și sociale dezvoltate în firma de exercițiu. Idee de afacere în FE – competitor în mediul real, mâine. De asemenea, într-un cadru informal, discuțiile s-au axat și pe identificarea bunelor practici din proiect, aspecte pozitive și negative din implementare și modalități de asigurare a sustenabilității proiectului.

Având în centru activități practice, interactive, atelierele de lucru s-au bucurat de implicarea totală a participanților. La finalul activității pe ateliere, au avut loc sesiuni de întrebări și răspunsuri, respectiv discuții, în care s-au reiterat principalele concluzii rezultate din munca în echipe. O concluzie generală, unanim recunoscută, este aceea că acum elevii sunt, într-adevăr, mai bine informați despre specificul serviciilor de consiliere a carierei, au o percepție mai corectă despre beneficiile oferite de acest tip de servicii educaționale, sunt mai pregătiţi să întâmpine cu succes exigenţele viitorilor angajatori, începând chiar de la etapa de depunere a candidaturilor pentru ocuparea posturilor vacante şi până la îndeplinirea unei palete largi de sarcini curente de lucru, acoperind domenii variate specifice unei companii. Concluziile desprinse din dezbaterile din cadrul atelierelor de lucru demonstrează utilitatea activităților de consiliere individuală și de grup, a stagiilor de practică performante desfășurate în proiect și a activităților desfășurate în firmele de exercițiu.

După cum au declarat unii elevi: ,,A fost o experiență interesantă și benefică, deoarece ne-a permis să cunoaștem elevi din celelalte licee în care s-a derulat proiectul și să învățăm fiecare din experiențele celorlalți. Încercând să tragem împreună concluziile acestui proiect am sesizat cât de multe lucruri noi am învățat. A fost cea mai frumoasă parte a proiectului.’’ (Mihai-Vasile Calotă, Liceul „Mathias Hammer” Anina); ,,Participarea mea la activităţile din proiect a fost benefică. Toate activităţile din cadrul proiectului la care am participat m-au ajutat în primul rând în viaţa de zi cu zi. Am învăţat să fac loc şi altor persoane în propria mea echipă, să învăţ să distribui sarcini şi să nu mai iau asupra mea totul.’’ (Alexandra Oana Duică, Liceul Tehnologic „Dacia” Caransebeş).

În cadrul atelierului de bune practici, experții din proiect, alături de directori de licee și agenți economici au purtat dezbateri privind identificarea bunelor practici din proiect, aspecte pozitive și negative din implementare, au analizat modalitățile de valorificare a rezultatelor obținute și s-au propus măsuri concrete ce pot fi implementate în viitor pentru asigurarea sustenabilității proiectului.
Astfel, pentru continuarea proiectului, s-au avansat o serie de propuneri din care amintim doar:
– utilizarea platformei CCP intranet în toate liceele din județ;
– actualizarea paginii de campanie consiliere cu materiale de interes pentru elevi;
– instituirea „Săptămânii consilierii” prin introducerea acesteia în Planul managerial al unităților de învățământ din județ;
– distribuirea şi completarea caietului de practică în format electronic în unităţile şcolare din judeţ, pe baza unei machete realizate de inspectorul de specialitate;
– continuarea parteneriatelor cu agenţii economici din judeţ;
– realizarea unor acţiuni cu părinţii în „Săptămâna altfel” cu scopul conştientizării importanţei consilierii pentru facilitarea inserţiei pe piaţa muncii;
– preluarea celor 4 firme de exercițiu, înmatricularea la ROCT și continuarea activității în FE prin coaching pentru beneficiarii opționalului

„Practică în firma de exercițiu” realizat în cadrul proiectului. S-a subliniat faptul că baza de date arhivată pe suport electronic și pe PC–urile achiziționate prin proiect, alături de exemplele de bune practici ale primei generații de FE sunt o oportunitate pentru continuarea dezvoltării de competențe antreprenoriale astfel încât și elevii liceelor teoretice și vocaționale să poată iniția propria afacere sau să dețină cunoștințe antreprenoriale la nivelul elevilor care provin de la profilul Servicii.

Pe parcursul dezbaterilor, elevii implicați în proiect și-au manifestat dorința să se implice în transmiterea de exemple de bune practici și susținerea altor elevi, în noile activități ce se vor derula în viitor în cadru organizat, considerând că experiențele trăite în EFICA trebuie transmise către generațiile viitoare astfel încât să existe o punte de legătură între actualii și viitorii absolvenți.

Proiectul s-a bucurat și de susținerea directorilor de licee și a agenților economici prezenți, care au venit cu propuneri concrete privind continuarea activităților. După cum declara dna Daniela Drăgoi, reprezentant al SC. BENNING POWER ELECTRONICS ROM SCS: ,,Sperăm că participarea noastră, ca unitate economică în cadrul căreia s-a realizat stagiul de practică al elevilor din grupul țintă, va fi de folos în luarea măsurilor pentru asigurarea sustenabilității proiectului EFICA. Dorim să colaborăm și în continuare și să susținem, în acțiunile viitoare, practicile eficiente pentru orientarea în carieră a tinerilor.’’
În ceea ce privește beneficiile resimțite în urma derulării proiectului, dna Daniela Tocuț, Director, Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă” Caransebeș, ne-a declarat: ,,Proiectul EFICA a fost pentru elevii școlilor noastre un pas hotărâtor pentru o viitoare angajare. S-a realizat pasul între școală și o unitate economică, transformarea din elev în viitor angajat, legătura dintre angajat și angajator. S-a spart bariera, moștenită probabil din familie, dintre cel ce urmează a fi angajat și angajatorul <<cu deplină putere>>. S-a realizat primul pas de practică în întreprindere, necesară în oricare angajare. Elevii au fost tratați ca viitori adulți, au fost motivați și valorizați.’’
Proiectul „Practica și consilierea școlară – Instrumente eficiente pentru orientarea în carieră a tinerilor’’ a debutat în 28 aprilie 2014 și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în oameni!
Pentru informații:
Georgeta Lumei, Expert Informare și Publicitate
ginalumei@gmail.com/0721 888 402
Titlu proiect: „Practica și consilierea școlară – Instrumente eficiente pentru orientarea în carieră a tinerilor’’
Cod proiect: POSDRU/161/2.1/G/138176
Beneficiar: Inspectoratul Școlar Județean Caraș-SeverinComentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Cine spune ca nu are nevoie de iubire…
REȘIȚA - ...minte. Iubirea este singura noastră şansă de a fi oameni întregi, indiferent dacă se duce spre [...] mai multe »
Palarii stil Chichere la premiile concursului de poezie!
REŞIŢA - Aceasta a fost propunerea scriitorului Marcu Mihail Deleanu, cel care a înmânat Premiul Special „Nopţile [...] mai multe »
Pasul decisiv spre invatamantul dual la Caransebes
CARANSEBEȘ - Agenții economici, conducerea Primăriei, directorii de licee tehnologice și oficialii Inspectoratului [...] mai multe »
Ion Mocioalca, la Adunarea NATO de la Halifax
CARAȘ-SEVERIN - Deputatul cărăşean face parte, alături de alți doi parlamentari români, din delegația care [...] mai multe »
Popovici a luat la puricat Asistenta Sociala
REŞIŢA - „O să facem atâtea controale la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului [...] mai multe »
Orbulescu cauta finantare pentru trei obiective culturale
CIUCHICI - Mulţumit de treaba făcută de reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii, privind modernizarea şi [...] mai multe »
Hurduzeu, la standul de turism al Caras-Severinului
CARAȘ-SEVERIN - Președintele Consiliului Județean a văzut la fața locului cum se prezinta județul Caraș-Severin [...] mai multe »
Atentie, soferi! Circulatie ingreunata pe DN6, dupa Caransebes!
VEST. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe DN6 (E70) Caransebeş - [...] mai multe »
Siderurgic – arta, omagiu, lectie
REȘIȚA - Vineri seara, Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa a găzduit expoziţia de fotografie [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou