În prezent, în judeţul nostru, cel mai mic salariu profesoral este în valoare de 969 de lei iar pentru profesorii la gradul I cu o vechime de peste 35 de ani, salariul este de 1.989 de lei. După calcularea reducerilor, cadrele didactice vor rămâne cu un sfert de salariu mai mic.
În acest an, profesorii au marcat „Ziua Mondială a Educaţiei“ protestând în faţa Palatului Cotroceni.
Nemulţumirile, spun ei, se datorează reducerii cu 25% a salariilor, creşterea vârstei de pensionare, dar şi blocarea posturilor unice. În Caraş-Severin, cel mai mic salariu profesoral, brut, este în valoare de 969 de lei iar pentru profesorii la gradul I cu o vechime de peste 35 de ani, salariul este de 1.989 de lei.
Nici profesorii cu o vechime în învăţământ de peste 40 de ani, chiar dacă aceştia sunt foarte puţini, nu se mai bucură de cele 2.195 de lei, deoarece după calcularea reducerilor salariilor vor rămâne cu un sfert de salariu mai mic. La protestele profesorilor, ce au avut loc marţi, 5 octombrie, în capitală, judeţul nostru a participat cu o delegaţie de 95 de persoane.
„Acolo am făcut parte din delegaţia care a intrat la Cotroceni unde am depus o scrisoare şi în discuţia cu trei dintre consilierii preşedintelui am ridicat problemele deosebite pe care le avem la nivelul învăţământului, începând cu legea salarizării, legea pensiilor, cu faptul că nu s-au mai negociat contracte colective la nivel de ramură, cu blocarea posturilor unice. Consilierii preşedintelui au insistat ca pe lângă problemele menţionate să venim şi cu soluţii pentru rezolvarea acestora. Deşi găsirea soluţiilor nu este problema noastră, o să încercăm să venim noi dacă ei nu pot să le găsească“, ne-a declarat Maria Zvarici, liderul Federaţiei Educaţiei Naţionale Caraş-Severin.
De asemenea, o problemă pe care membrii delegaţiei au pus accent este şi faptul că ei consideră o greşeală deosebită ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe legea salarizării, aceasta fiind în dezavantajul cadrelor didactice. În cazul în care problemele ridicate şi propunerile profesorilor vor fi ignorate, liderul FEN din Caraş-Severin, a menţionat faptul că nu îşi vor mai asuma răspunderea ca lideri de sindicat referitor la modul de manifestare a sindicaliştilor indiferent că sunt din învăţământ, poliţie sau alte sectoare bugetare.
Lavinia Predescu
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro