Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Începutul verii marchează perioada anului în care operaţiunile economice intră pe un trend descendent.

Dacă anii trecuţi sezonul estival era marcat de creşteri semnificative ale noilor persoane fizice autorizate ce au apărut pe piaţă ca urmare a subvenţiilor ce le erau acordate, luna trecută a dovedit că şi obiceiurile bune au un final.

De exemplu, la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, luna trecută au fost operate 100 de înmatriculări în total. Potrivit formei juridice alese de proprietarii afacerilor, 40 au decis să se organizeze ca societăţi cu răspundere limitată (două dintre aceste persoane juridice fiind la început de drum în domeniu şi beneficiind de reducerile de taxe oferite debutanţilor).

Alţi 48 de „îndrăzneţi“ s-au organizat ca persoane fizice autorizate (PFA) şi ceilalţi 12 ca întreprinderi individuale. Poate cea mai mare scădere s-a înregistrat în ceea ce priveşte aportul de capital străin în județ, raportat la o perioadă ce depăşeşte câţiva ani buni. Astfel, un singur cetăţean străin, provenit din Republica Moldova, a decis să-şi deschidă o afacere în domeniul forestier în zona Iablaniţa. Luna iunie reprezintă doar începutul verii şi, dacă e să ne luăm după experienţa ultimilor ani, perioada concediilor reprezintă o scădere a operaţiunilor amintite la noi în județ.

Flavius Rotariu