Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Datoriile operatorului de termoficare din municipiu către E.on Gaz trebuiau achitate până luni, 20 februarie. Şapte milioane de lei – aceasta este suma pe care SC CET 2010 Reşiţa o are de plătit către furnizorul de gaz.

„Avem un contract valabil cu E.on Gaz până în data de 29 februarie, însă ca şi termen de achitare a datoriilor, în contract, a fost stipulată data de 20 februarie. Sunt restanţe începând cu luna decembrie, ianuarie, dar şi datorii vizând avansul calculat de E.on Gaz pe luna februarie. De aceea, ne aflăm în continuare într-o situaţie grea. Deşi avem temperaturi cu plus şi nu mai avem cod galben sau portocaliu, trebuie găsite soluţii, atât pe plan local, cât şi pe plan naţional, privind achitarea acestei sume, dat fiind faptul că nu suntem decât în 21 februarie, iar temperaturile nu ne permit închiderea căldurii şi a apei calde“, a declarat, ieri, în deschiderea conferinţei de presă Aurel Marinescu, administratorul SC CET 2010 Reşiţa. Aceasta nu este însă singura datorie pe care operatorul de termoficare o are către furnizori.

Conform avansului solicitat de Enel în luna februarie, întrucât faţă de ei avem restanţă doar pe luna în curs, datoria CET-ului este de 150.000 de lei. Lista datoriilor continuă cu 137.000 de lei, pe care îi avem de achitat societăţii Baltur din Sibiu, cea care lucrează la cele opt microcentrale. La fel de importantă este şi factura neachitată, în sumă de 145.000 de lei, către AquaCaraş, şi cea de 125.000 de lei către IT Management, o datorie mai veche, încă de când funcţionam pe vechile contracte ale CET Energoterm“, a subliniat Marinescu.

Societatea CET 2010 Reşiţa nu are numai datorii, ci şi sume de încasat de la unităţi de învăţământ, populaţie şi societăţi comerciale. Cele mai mari restanţe faţă de operatorul de termoficare le au însă şcolile, poate şi datorită faptului că există unităţi de învăţământ care au de plătit facturi lunare şi de 40.000 de lei. „Până la data de 31 decembrie 2011 avem din partea şcolilor rămasă neplătită suma de un milion de lei, precum şi o valoare de 650.000 de lei, calculată la 1 ianuarie 2012. Am împărţit aceste sume în două categorii deoarece, recent, printr-o hotărâre de guvern, s-a stabilit că liceele şi centrele bugetare plătesc printr-un alt sistem“, a clarificat Marinescu.

Administratorul CET 2010 Reşiţa vede rezolvarea problemei atât printr-un ajutor venit de la guvern, cât şi prin achitarea facturilor restante de către rău-platnici.

„Directorii a şapte unităţi de învăţământ din Reşiţa – două licee şi cinci grădiniţe – au contestat facturile şi nu au dorit să le plătească. Nu cred că asta este cea mai bună soluţie. Dacă ei nu plătesc şi ne contestă, nouă ne taie gazul, iar şcolile rămân fără căldură şi apă caldă. Este firesc să se facă contestaţii dacă oamenii cred că facturile nu sunt reale, dar multe unităţi au contoarele proprii de înregistrat consumul. În plus, aceste aparate sunt citite lunar, avem hârtii şi chitanţe. Nu face nimeni calcule şi facturi după cum îl taie capul! Dacă guvernul nu ne va ajuta, mă îndoiesc că vom putea trece în luna martie cu încă o factură neachitată!“, a conchis Aurel Marinescu.

Roxana Bălan Nafiru