REŞIŢA – În magazine găsim în această perioadă o gamă variată de sortimente de post. Însă, nu toţi reşiţenii şi le pot permite.
Gata cu mirosul de friptură! Creştinii ortodocşi au intrat din această săptămână în postul Paştelui, cel mai lung şi cel mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. Reşiţenii care s-au hotărât să renunţe la carne, lapte şi ouă pentru următoarele şase săptămâni vor scoate mai mulţi bani din buzunare, pentru că o masă cu bucate de post nu este ieftină deloc.
O dovedesc preţurile produselor din supermarket-uri, unde gama este una variată. „Carnea” artificială, făcută cu proteine vegetale, se găseşte în diverse preparate cum ar fi: crenvurşti (10 lei – 250 gr), cârnaţi grill (6,50 lei – 250 gr), salam (10 lei – 300 gr) şi parizer cu verdeaţă (6,99 lei – 250 gr). Procesatorii au găsit alternative şi pentru lactate, pe piaţă existând caşcaval (19,99 lei/kg) şi brânză tofu (7,99 lei – 250 gr), făcute din produse vegetale şi soia. Cei care postesc găsesc în magazine şi pateuri vegetale, în diferite sortimente: cu ciuperci, ceapă verde, măsline şi ardei. Preţurile conservelor variază în funcţie de gramaj şi marcă, între 1,60 şi 4,99 lei. În magazine, gospodinele mai găsesc tocană de legume şi zacuscă. Un borcan de 450 de gr de zacuscă costă între 5 şi 8 lei, la fel şi cel de tocană de legume. Cei care doresc ceva dulce şi bun au la îndemână mierea, care costă între 18 şi 23 de lei kilogramul, în funcţie de sortiment, şi dulceaţa, un borcănel de 300 de gr costând între 6 şi 12 lei.
„Postesc, dar nu cumpăr produse gata ambalate pentru că sunt scumpe. Iar aici mă refer la crenvurşti sau la alte preparate vegetale de acest gen. Cumpăr, în schimb, pateuri şi, din când în când, câte un borcănel de zacuscă pentru micul dejun sau cină. În rest, îmi gătesc singură acasă, nu că aş ieşi mai ieftin, pentru că totul este scump, dar e mai gustos”, ne spune doamna Maria.
Femeia nu greşeşte cu nimic, pentru că începutul primăverii aduce preţuri mari în pieţe. Astfel, kilogramul de cartofi se vinde cu 1,5 – 2 lei, cel de ceapă cu 2 – 2,5 lei, fasolea boabe cu 8 – 9 lei, iar cel de varză cu 2 – 2,5 lei. Kilogramul de roşii costă 7,50 lei, deşi în supermarket-uri e mai ieftin, iar cel de castraveţi are preţuri cuprinse între 8 şi 10 lei. Nici celelalte legume nu sunt mai ieftine. Spre exemplu, un kilogram de conopidă costă 6 lei, unul de dovlecei 10 lei, ardeii graşi – 11 lei, ciupercile – 8,50 lei, spanacul – 6 lei în timp ce, pe o salată verde şi două legături de ceapă veţi plăti 5 lei. La sectorul fructe, kilogramul de clementine costă 5,5 lei, la fel şi cel de portocale, în timp ce bananele costă 6 lei. Cele mai ieftine fructe pe care le găsim în această perioadă sunt merele, care costă între 3 şi 3,5 lei kilogramul.
Roxana Bălan Nafiru