Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Comisia Europeană a trimis România în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru faptul că nu a închis şi reabilitat 68 de depozite ilegale de deşeuri. În precizările Comisiei Europene se amintește că situația „constituie un risc grav pentru sănătatea umană şi pentru mediu“.

În pofida avertismentelor anterioare ale Comisiei, România nu a reușit să ia măsuri. În temeiul Directivei, statele membre au obligația de a recupera și a elimina deșeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea necontrolată a deșeurilor. România avea obligația de a închide și a reabilita aceste depozite de deșeuri municipale și industriale care nu corespund standardelor până la 16 iulie 2009.

„Nu știu exact la care depozite se face referire, dar există o mare posibilitate ca printre ele să se regăsească și cel puțin unul din Caraș-Severin. Asta pentru că întotdeauna vorbim de «al 12-lea ceas», pentru că se lucrează pompieristic. O mare posibilitate e ca printre cele amintite să se regăsească deponeul de la Herculane“, a amintit, într-o scurtă discuție, comisarul șef al Gărzii de Mediu Caraș-Severin, Gheorghe Muntean.

Comisia a adresat un aviz motivat suplimentar, în septembrie 2015, solicitând autorităților române să ia măsuri corespunzătoare cu privire la 109 situri necontrolate, care, deși nu mai erau utilizate, continuau să reprezinte o amenințare pentru sănătatea umană și pentru mediu. Pentru a determina România să accelereze procesul, Comisia trimite autoritățile române în fața Curții de Justiție a UE. Măsuri similare au fost adoptate împotriva altor șase state membre: Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia și Slovacia. Curtea a emis deja hotărâri împotriva Bulgariei, a Ciprului și a Spaniei.