Reactualizat la:

Dupa mai multi ani, avem din nou produse traditionale in judet!

Dupa mai multi ani, avem din nou produse traditionale in judet!
Scris de Roxana Bălan Nafiru - REŞIŢA – În 2014, după schimbarea legislaţiei privind acordarea atestatului de produs tradiţional, această certificare a dispărut de pe multe produse. În categoria acestora, intră şi conservele de bureţi şi preparatele din ciuperci ale familiei Freisz, din Bocşa. De atunci, Mircea Freisz şi soţia acestuia se chinuie să-şi reateste produsele, care se vând cu succes, de şase ani, într-o reţea internaţională de hipermarket-uri, precum şi la târgurile agricole locale şi naţionale.

 (1 comentariu)

Rectifica

Potrivit legislaţiei în vigoare, atestatul de produs tradiţional se obţine mai greu acum, faţă de anii anteriori. Şi asta pentru că operatorul trebuie să dovedească că produsul este fabricat exclusiv din materii prime locale, să prezinte o reţetă tradiţională, criteriu care a impus şi cele mai mari probleme, iar prelucrarea să se facă manual, respectându-se un mod de lucru tradiţional. Cu toate acestea, Mircea Freisz nu s-a lăsat intimidat de reglementările legislative şi a început să adune documentaţia necesară pentru întocmirea dosarului de reatestare tradiţională. O mână de ajutor a primit şi din partea specialiştilor Direcţiei Agricole Caraş-Severin. Deşi i-a luat timp, de curând, a aflat că două din preparatele sale – „salata bănăţană mixtă din ciuperci şi legume ca la Wolfsberg“ şi „salata bănăţană din ciuperci“ – au fost înscrise în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale.

„Nu a fost uşor, pentru că toate aceste proceduri au durat. Printre altele, ni s-a cerut să venim cu date istorice privind reţeta tradiţională. Iar acest lucru a fost mai greu, pentru că trebuia să găsim în cărţi pasaje în care să fie scris că pemii culegeau ciuperci de pădure, pe care le făceau salată sau le vindeau, pur şi simplu. Iar acest lucru a durat, pentru că e greu să găseşti aşa ceva“, ne-a mărturisit Mircea Freisz.

Legat de produsele care l-au consacrat de-a lungul timpului, producătorul spune că în spatele succesului stă multă muncă, amintindu-şi cum, într-o iarnă, ajunul Anului Nou l-a găsit în solarul cu ciuperci. Este însă mulţumit că munca sa a fost răsplătită prin reatestarea celor două produse.

„Ca să faci un produs tradiţional, trebuie ca originea lui să vină din timp. Salata pe care eu o prepar este de la munte, salată de la Wolfsberg (Gărâna – n.r.), aşa cum o făceau pemii acum 150 de ani. Pe lângă alte îndeletniciri, aceştia se ocupau şi de culesul bureţilor de pe fag, care, mai apoi, erau puşi în butoaie de lemn şi valorificaţi. O altă condiţie este aceea ca în preparat să nu se pună conservant, aditivi, adică gelatină, şi mă refer de această dată la zacuscă, şi nici coloranţi alimentari. Iar prelucrarea să fie făcută manual. La noi totul se face manual, inclusiv încărcarea borcanelor, etichetarea lor. Nici sterilizarea nu se mai face la cuptor, cum se făcea cândva, ci exact cum o făcea bunica, la bain-marie, după care borcanele se scot şi se acoperă cu o pătură până a doua zi“, ne-a mai spus Mircea Freisz.



Comentarii 1

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Salvamontistii si elicopterul SMURD, misiune de salvare pe Tarcu
MUNȚII ȚARCU - Salvamontiștii de pe Muntele Mic au chemat elicopterul SMURD, după ce unui bărbat cu probleme [...] mai multe »
Noi fete pentru caminele din Carasova
CARAŞOVA - După ce a suferit reparaţii şi modernizări, căminul cultural din Iabalcea, sat aparţinător comunei [...] mai multe »
Atentie, soferi! Se circula greu pe DN 6, intre Caransebes si Cornea!
CARAȘ-SEVERIN - Trebuie să vă înarmați cu multă răbdare dacă aveți programat să circulați pe DN 6 în [...] mai multe »
Salvat din apele Dunarii de politistii de frontiera
BERZASCA - Un localnic a fost salvat și adus în siguranță la malul Dunării de către poliţiştii de frontieră [...] mai multe »
Statiunea de pe Cerna hulita, dar si solicitata
BĂILE HERCULANE - Asta datorită bazelor de tratament luate vara cu asalt de turiştii din întreaga ţară, dar şi de [...] mai multe »
Cea mai mare suprafata agricola din judet este lucrata de privati
CARAȘ-SEVERIN - Din cele 28.362 de hectare recoltate vara aceasta, numai 5.882 de ha au fost muncite de agricultorii [...] mai multe »
Maimutele cu mantie, cele mai noi atractii la Zoo Resita
REŞIŢA - Reprezentanţii municipalităţii ne informează că au fost aduse exemplare noi pentru colecţia de animale [...] mai multe »
55 de kilometri de drumuri inchise in judet! La iarna!
CARAŞ-SEVERIN - În şedinţa ordinară de la finele lunii trecute, Consiliul Judeţean a aprobat proiectul de [...] mai multe »
Pensionarii fericiti care pleaca la bai
REŞIŢA - Potrivit alocărilor automate realizate de Casa Judeţeană de Pensii, în baza punctajelor obţinute, în [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

Autentificare



Ti-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:




Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou