Reactualizat la:

Dupa mai multi ani, avem din nou produse traditionale in judet!

Dupa mai multi ani, avem din nou produse traditionale in judet!
Scris de Roxana Bălan Nafiru - REŞIŢA – În 2014, după schimbarea legislaţiei privind acordarea atestatului de produs tradiţional, această certificare a dispărut de pe multe produse. În categoria acestora, intră şi conservele de bureţi şi preparatele din ciuperci ale familiei Freisz, din Bocşa. De atunci, Mircea Freisz şi soţia acestuia se chinuie să-şi reateste produsele, care se vând cu succes, de şase ani, într-o reţea internaţională de hipermarket-uri, precum şi la târgurile agricole locale şi naţionale.

 (1 comentariu)

Rectifica

Potrivit legislaţiei în vigoare, atestatul de produs tradiţional se obţine mai greu acum, faţă de anii anteriori. Şi asta pentru că operatorul trebuie să dovedească că produsul este fabricat exclusiv din materii prime locale, să prezinte o reţetă tradiţională, criteriu care a impus şi cele mai mari probleme, iar prelucrarea să se facă manual, respectându-se un mod de lucru tradiţional. Cu toate acestea, Mircea Freisz nu s-a lăsat intimidat de reglementările legislative şi a început să adune documentaţia necesară pentru întocmirea dosarului de reatestare tradiţională. O mână de ajutor a primit şi din partea specialiştilor Direcţiei Agricole Caraş-Severin. Deşi i-a luat timp, de curând, a aflat că două din preparatele sale – „salata bănăţană mixtă din ciuperci şi legume ca la Wolfsberg“ şi „salata bănăţană din ciuperci“ – au fost înscrise în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale.

„Nu a fost uşor, pentru că toate aceste proceduri au durat. Printre altele, ni s-a cerut să venim cu date istorice privind reţeta tradiţională. Iar acest lucru a fost mai greu, pentru că trebuia să găsim în cărţi pasaje în care să fie scris că pemii culegeau ciuperci de pădure, pe care le făceau salată sau le vindeau, pur şi simplu. Iar acest lucru a durat, pentru că e greu să găseşti aşa ceva“, ne-a mărturisit Mircea Freisz.

Legat de produsele care l-au consacrat de-a lungul timpului, producătorul spune că în spatele succesului stă multă muncă, amintindu-şi cum, într-o iarnă, ajunul Anului Nou l-a găsit în solarul cu ciuperci. Este însă mulţumit că munca sa a fost răsplătită prin reatestarea celor două produse.

„Ca să faci un produs tradiţional, trebuie ca originea lui să vină din timp. Salata pe care eu o prepar este de la munte, salată de la Wolfsberg (Gărâna – n.r.), aşa cum o făceau pemii acum 150 de ani. Pe lângă alte îndeletniciri, aceştia se ocupau şi de culesul bureţilor de pe fag, care, mai apoi, erau puşi în butoaie de lemn şi valorificaţi. O altă condiţie este aceea ca în preparat să nu se pună conservant, aditivi, adică gelatină, şi mă refer de această dată la zacuscă, şi nici coloranţi alimentari. Iar prelucrarea să fie făcută manual. La noi totul se face manual, inclusiv încărcarea borcanelor, etichetarea lor. Nici sterilizarea nu se mai face la cuptor, cum se făcea cândva, ci exact cum o făcea bunica, la bain-marie, după care borcanele se scot şi se acoperă cu o pătură până a doua zi“, ne-a mai spus Mircea Freisz.



Comentarii 1

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Intrarile Resitei au fost curatate
REȘIȚA - Cele cinci intrări în reşedinţa judeţului au fost curăţate, vineri, în cadrul unei campanii în care [...] mai multe »
Autoturism in flacari, la Ciclova Montana
ORAVIȚA - Sâmbătă dimineață, la scurt timp după ora 8.30, prin apel la 112 a fost anunțată izbucnirea unui [...] mai multe »
Copiii invata sa faca si sa manance produse traditionale
REŞIŢA - Fiindcă nimic nu se compară cu „Mâncarea sănătoasă, mâncarea gustoasă de la noi de acasă“. Sub [...] mai multe »
Cine a vrut sa munceasca, a gasit!
REŞIŢA - 20 de cărăşeni au reuşit angajarea chiar în ziua bursei de muncă, în vreme ce alţi 139 au fost [...] mai multe »
Greco catolicii primesc o vizita importanta
REŞIŢA - Sâmbătă, 21 aprilie a.c. ora 15, Mons. Miguel Maury Buendia, Nunţiu Apostolic în România, împreună cu [...] mai multe »
Lenuta Ciurel vrea ca rezultatele scolilor sa se vada
REŞIŢA - De vineri, 20 aprilie, la conducerea învăţământului cărăşean se află o femeie, o premieră pentru [...] mai multe »
Incendiu provocat de mana criminala, pe Aleea Tineretului
REŞIŢA - Două camere de apartament arse, o victimă ajunsă la spital intoxicată cu monoxid de carbon, zeci de [...] mai multe »
Central Ballroom: o nouă dimensiune a luxului şi serviciilor de calitate
ADVERTORIAL. Cel mai elegant restaurant din Caraş-Severin se află la Oţelu Roşu, s-a deschis vineri şi vă invită [...] mai multe »
Avem bogatii subterane, dar nu facem nimic cu ele
REŞIŢA - Una dintre ele este apa termominerală de la Băile Herculane, care, în cea mai mare parte a sa, se [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

Autentificare



Ti-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:




Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou