Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Astăzi, la Timişoara, se va desfăşura un nou episod al interminabilei poveşti a investiţiei lui Romeo Dunca din Munţii Ţarcu. De la ora 18, în sala 136 a Universităţii de Vest din Timişoara, are loc o nouă dezbatere pentru aprobarea avizului de mediu necesar proiectului lui Dunca.

Povestea a început încă din 2007, când Romeo Dunca şi-a făcut cunoscută intenţia de a realiza o staţiune de schi la Nedeia, în Munţii Ţarcu. Planul prevedea amenajarea unor pârtii de schi şi a unor instalaţii pentru transportul turiştilor (telegondolă). Însă investiţia, care se anunţa a fi o gură de oxigen pentru toată zona, s-a împotmolit rapid, fiind ulterior complet blocată.

În clipa de faţă, principala problemă provine chiar din locaţia viitoarei staţiuni Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu. Acest sit este administrat de către Asociaţia Altitudine din Arad, al cărei aviz este necesar pentru a se trece la obţinerea aprobării de la autorităţile de mediu.

Cum Asociaţia consideră că proiectul lui Dunca va afecta flora şi fauna din zonă, pe 10 februarie 2012 a dat aviz negativ planului urbanistic zonal (PUZ) „Amenajare zonă turistică şi domeniul schiabil Nedeia, Munţii Ţarcu“. Acest PUZ urma să cuprindă 155 de ha din cele peste 58.000 ale Sitului Natura 2000 – Munţii Ţarcu (0,26%).

Printre motivele deciziei, Asociaţia aminteşte prezenţa în zona proiectului sau în apropiere a două tipuri de habitate prioritare (în acest caz avizul putând fi aprobat doar din considerente de sănătate sau siguranţă publică, anumite consecinţe benefice de importanţă majoră pentru mediu sau motive de interes public major), afectarea celei mai sălbatice zone a sitului, dar şi faptul că acest PUZ nu este inclus în planul urbanistic general (PUG) al comunei Zăvoi.

În replică, SC EPMC Consulting SRL (firma de consultanţă pe probleme de mediu a SC Dunca Imobiliare SRL) susţine că s-a cerut Asociaţiei Altitudine doar un punct de vedere în cadrul procedurii de evaluare de mediu pentru planuri şi programe, şi nu un aviz al consiliului ştiinţific, acesta urmând a fi solicitat după finalizarea studiului de evaluare adecvată. În legătură cu cele trei considerente pentru care un astfel de aviz poate fi aprobat, EPMC consideră că cel puţin două dintre ele pot fi asociate acestui PUZ, şi anume direcţionarea a 8% din profitul domeniului de schi către administraţia sitului (contribuţie ce ar ajuta gestionarea restului de 99,74 de procente din suprafaţa totală a sitului ce nu vor fi afectate de proiect, compensând astfel efectele negative ale acestuia), şi asocierea Consiliului Local Zăvoi la această investiţie (datorită efectelor sociale şi economice majore pentru comunitatea locală, respectivul PUZ putând fi considerat de interes major).

EPMC mai precizează că „schimbarea funcţiunii terenului nu generează în sine nici un fel de efect asupra mediului, este doar o acţiune de planificare“. În plus, PUZ nu poate fi inclus în PUG al comunei Zăvoi, întrucât planurile urbanistice generale se referă numai la terenurile intravilane. Chiar scopul disputatului PUZ este trecerea celor 155 de ha în spaţiul intravilan, pentru impunerea unor reglementări urbanistice.

În ceea ce priveşte flora şi fauna ce ar fi afectată de realizarea staţiunii, nu există nici un studiu de inventariere a speciilor de pe suprafaţa cuprinsă în PUZ, prin urmare nici cei de la Altitudine nu ştiu ce protejează. Altfel spus, nu se ştie exact cât şi cum ar fi afectat mediul de această investiţie!

Consiliul Local Zăvoi şi SC Dunca Imobiliare SRL au şi varianta chemării în judecată a Asociaţiei Altitudine, considerând că avizul negativ al Asociaţiei, prin blocarea investiţiei, provoacă prejudicii de aproape 12 milioane de euro (cele 2,8 milioane investite până acum în studii şi proiecte de către Romeo Dunca, restul de 9,1 milioane reprezentând beneficiile nerealizate de către comuna Zăvoi). Poate, în urma întâlnirii de azi, lucrurile se vor lămuri. E trist ca tuturor celor care şi-au pus speranţele în acest proiect pentru a revitaliza economia din zonă, indiferent că sunt mici investitori sau localnici aflaţi în căutarea unui loc de muncă, să nu le rămână altceva de făcut decât să tot aştepte. Avize peste avize

Nina Curiţa