Caraş-Severin, Romania

MUNTELE MIC – O instalaţie de transport pe cablu CDL 6 în zona Muntele Mic, Vâlsanu, una de zăpadă artificială şi una de iluminat nocturn pe pârtie. Telescaun nou, cu o lungime de 1,7 km, viteza de 5 m/secunda, capacitate de 2000 de persoane. Toate acestea şi multe altele le putem pierde…

În luna august a acestui an, vă spuneam despre investiţia pe care Romeo Dunca o face pe Muntele Mic, investiţie care se apropie de final. Omul de afaceri era entuziasmat că la începutul lunii decembrie toţi pasionaţii vor putea să schieze pe Muntele Mic. Zilele trecute când am vorbit cu Dunca şi l-am întrebat când dă drumul la instalaţie, acesta ne-a spus: „Investiţia este gata, mai sunt doar câteva detalii de pus la punct. Însă, surprizele neplăcute abia acum încep. Diferența dintre ce a fost acum 6-7 ani la Zăvoi și ce este acum nu e decât că sunt alți actori. Am întâlnit aceeași problemă, aceeași lipsă de viziune, aceeași răutate, aceeași lăcomie“. Mai exact, deşi investiţia este aproape finalizată, Primăria Turnu Ruieni nu îi pune la dispoziţie omului de afaceri procesul verbal de predare a amplasamentului pe care a fost construit telescaunul, astfel încât să poată fi făcută autorizarea ISCIR.

mmic2

Eu am început lucrările în anul 2013, în baza autorizaţiei de construire eliberată de Consiliul Judeţean. Sigur că predarea trebuia făcută atunci însă nu se putea pentru că, în 2013, PrimăriaTurnu Ruieni nu era proprietar decât pe o suprafaţă din teren, iar pe alta era Primăria Zăvoi. Ambele primării şi-au dat acordul pentru începerea investiţiei. Între timp, Primăria Zăvoi a pierdut proprietatea terenului, iar proprietară este pe tot ce am construit Primăria Turnu Ruieni. Eu acum când le-am cerut procesul verbal nu am cerut nimic ilegal, nu am spus să mi se predea cu data de atunci. Ca să poată să-mi onoreze această cerere, care e în folosul dezvoltării zonei, trebuia să încheiem un act adițional la contractul făcut în 2013. Acel act adiţional nu a fost încheiat mai demult doar pentru că eu, ca prostu’, încă o dată, am mers pe cuvântul primarului care a zis „Dă-i drumul, Romeo, eu am hotărât, s-a făcut o ședință, s-a aprobat. Și doar de 10 ori am tot fost la Primărie, m-a tot plimbat, a zis că nu are timp, m-a plimbat cu zăhărelul, timp în care eu aproape am terminat lucrările. Ca după aceea să aflu că nu mai dorește să facă actul adițional în care să clarificăm situația juridică vizavi de investiție, a terenului care între timp a fost câștigat de la comuna Zăvoi“, ne-a spus Romeo Dunca.

Omul de afaceri a fost invitat la o ședință a Consiliului Local Turnu Ruieni, pentru a clarifica lucrurile, însă susţine că a fost pur și simplu umilit. „A ţipat la mine un consilier care m-a acuzat că am semnat contractul de asociere în fals. Un nenorocit. Sigur că o parte din consilieri s-a abținut, o parte a plecat, altă parte nu a fost interesată, o parte mi-a susținut punctul de vedere, dar atât timp cât nu lămurim lucrurile, nimic nu contează. Acum vor să schimbăm contractul de asociere de acum patru ani, prin care am stabilit ca în anumite porţiuni să nu se construiască. Să nu transformăm locul într-o budă, aşa cum se întâmplă acum la Straja, la Rânca unde se construieşte fără discernământ. Vor să reziliem acel contract de la început şi să le plătesc mai multă chirie pe an. Păi prin lăcomia lor îşi bat joc de mine“, ne-a mai spus Dunca.

mmic4

Pentru prima dată, Dunca are regrete

De 11 ani de când omul de afaceri timişiorean încearcă să investească în Caraş-Severin, deşi a pierdut milioane de euro, deşi s-a luptat cu morile de vânt, ori de cât ori am stat de vorbă spunea: „Nu regret nimic. Nu vreau să vă fur munţii. Muntele este visul meu şi nu mai contează preţul plătit“. Însă, zilele trecute Romeo Dunca ne-a spus: „Așa am un gust amar și regret acum sincer că m-am băgat în porcăria asta. Poate mâine nu, dar azi regret că am venit cu atâția bani, sunt bani cinstiți, sunt scoși de la firmele grupului după plata tuturor taxelor, sunt dividende, sunt bani curați care au fost băgați aici pentru a face ceva, nu i-am luat și nu i-am dus într-o bancă din Luxemburg, i-am băgat aici. Și nu pot să-mi bat joc de ei, ei își bat joc de banii mei“.

Se va ajunge în instanţă

Romeo Dunca susţine că dacă nu se dă drumul investiţiei se va ajunge în instanţă. „Aproape 5 milioane de euro am investit numai pe Muntele Mic. Ei spun că eu trebuia să termin până în 2014, contractul e foarte clar. Eu le-am plătit bani în avans pentru că eu nu trebuia să le plătesc decât la 6 luni după ce era gata tot ce era acolo, zonă tehnică, restaurant, față de care eu nu pot să cer avize pentru că ei nu au PUZ. Nu eram obligat să plătesc dar am plătit, drept dovadă de bună credință și în loc să mă ajute, să mă concentrez și finalizez, acum stau. Le-am făcut convocare ca pe 4 decembrie să ne întâlnim, convocarea fiind procedură înainte să-i dau în judecată și nu voi ezita pentru că o parte din bani este luată cu credit, trebuie să plătesc și ei m-au angajat în această investiție pe care acum nu mă lasă să beneficiez de ea. Nu numai eu, ci ei, nu poate beneficia un judeţ şi poate mii de turişti. Ei mă acuză acum că am construit pe terenul lor. Nu, am construit pe terenul comunei Zăvoi și după ce am terminat construcția ei au câștigat terenul în instanță de la Zăvoi, este o mare diferență. Eu am construit în baza unei autorizații emise de Consiliul Judeţean, unde atât Zăvoiul cât și Turnu Ruieni și-au dat acordul. Și ei au fost de acord cu această construcție nu mai târziu de august 2017, când primarul de la Turnu Ruieni mi-a dat autorizația de racord electric. Au încasat de la mine 5 mii de euro pe această autorizaţie, au încasat banii. Păi cum poate să spună că ei nu sunt de acord ca eu să construiesc? Au cheltuit banii și acum îmi spun că eu am construit și că nu vor să-mi dea actul necesar. Nu cer să-mi dea procesul verbal în avans, pentru că eu nu umblu cu ilegalităţi. Cer să mi-l dea în data de astăzi, azi l-am cerut, azi să mi-l dea. Ca să pot să autorizez instalaţia, investiţia să poată funcţiona“, ne-a mai spus Romeo Dunca.

mmic3

Ce spune primarul din Turnu Ruieni?

Întrebat dacă nu îi pare rău să oprească o investiţie care aduce numai beneficii zonei, Mihai Maralescu, primarul din Turnu Ruieni, ne-a spus: „Eu vreau să îl ajut pe Dunca, dar să reziliem vechiul contract şi să facem contract strict pe instalaţie“. Întrebat de ce nu eliberează procesul verbal de predare a amplasamentului investiţiei, Maralescu ne-a spus scurt: „Să îi dea Consiliul Judeţean, de ce nu i l-a dat Consiliul Judeţean când a început construirea?“. I-am spus că la investiţia de pe Muntele Mic este asociat şi Consiliul Judeţean, actualul preşedinte Silviu Hurduzeu făcând demersurile necesare pentru racordul electric, instituţia judeţeană plătind aproape 30.000 de euro pentru acest racord. Trezit ca dintr-un vis, primarul Maralescu a cotit-o puţin şi a spus: „Să vină Dunca să îi dau procesul verbal de predare a amplasamentului, dar să vrea să reziliem contractul. Pentru că el vrea să fie tot muntele al lui. Eu iubesc muntele şi vreau dezvoltarea lui, dar nu cu clauzele din vechiul contract“.

mmic5

Nu ştim ce se va întâmpla la întâlnirea din 4 decembrie. Nu ştim ce părere au oamenii din zonă despre faptul că o investiţie nu demarează pentru că aleşii din Turnu Ruieni se opun. Un lucru însă este clar: pe Muntele Mic s-au investit aproape cinci milioane de euro. Acum Primăria Turnu Ruieni vrea să schimbe regulile în timpul jocului, să rezilieze contractul în baza căruia s-a construit, să ceară preţuri mai mari. Dacă nici acum nu vom avea turişti în judeţ, dacă ratăm şi această investiţie, din cauza unor orgolii, este grav. Foarte grav…