Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Lansarea a două volume a reunit joi, la Reşiţa, personalităţi culturale cărăşene.Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin a găzduit ieri lansarea volumelor „Firul cu plumb“ al poetului Octavian Doclin şi volumul „Restituiri literare“ scris de conf. univ. dr. Vasile Petrica.

La eveniment au participat Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Caraş-Severin, ai Universităţii Eftimie Murgu Reşiţa, precum şi ai instituţiilor de cultură din judeţ. „Este un moment aparte, de cultură românească şi bănăţeană, cu atât mai mult cu cât cei doi autori sunt doi cărturari de bază ai acestei părţi de ţară dar şi ai întregului peisaj publicistic românesc de astăzi“, a precizat Sorin Frunzăverde.

Lansarea celei de-a 36-a cărți a poetului Octavian Doclin l-a făcut pe autor să declare: „«Firul cu plumb» este un volum bilingv, român-englez, (versiunea engleză fiind tradusă de Ada D. Cruceanu), este o obsesie a mea, un topos din copilărie, legat de ustensila zidarului. Sper ca verticalitatea limbii mamei mele să fie măsurat de cititori cu un fir cu plumb nevăzut“.

„Pe linia studiului şi a cercetării în domeniul literaturii, un spaţiu atât de vast, divers şi frumos, oricât am adânci reflecţiile şi observaţiile noastre, cu timpul ne dăm seama că nu am reuşit să spunem tot ceea ce trebuia“, a motivat conf. univ. dr. Vasile Petrica apariţia „Restituirilor literare“.