Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În câteva săptămâni se împlineşte termenul la care trebuie luate măsurile impuse de Curtea de Conturi.

Până la sfârşitul lunii iunie, Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat a judeţului trebuie să îndeplinească mai multe atribuţii şi să ia măsuri pentru a duce la îndeplinire decizia din luna aprilie a.c. a Curţii de Conturi, în urma auditului financiar efectuat. Printre acestea, potrivit raportului prezentat consilierilor judeţeni, se va extinde verificarea asupra cheltuielilor cu bunuri şi servicii, „în vederea identificării tuturor cazurilor în care au fost achitate din bugetul instituţiei lucrări de investiţii fără existenţa documentaţiei tehnico – economice prevăzută de normele legale şi pentru care nu au fost întocmite procese – verbale de recepţie la terminarea lucrărilor… În cazul plăţilor nelegale efectuate în anul 2014 către membrii echipei de implementare, se va extinde verificarea în perioada de prescripţie şi până la zi asupra plăţilor efectuate la titlul I «Cheltuieli de personal», în vederea identificării unor situaţii similare în care au fost acordate drepturi salariale fără respectarea legislaţiei în vigoare…“, se specifică în actul amintit.

În aceleaşi condiţii, în cazul plăţilor efectuate în 2014 pentru refacerea îmbrăcăminţii asfaltice bituminoase la drumuri judeţene fără existenţa documentelor justificative (procese verbale de recepţie) care să certifice executarea lucrărilor, se va extinde verificarea. „În cazul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii drumuri judeţene contractate în anul 2012, a căror recepţie potrivit documentelor prezentate s-a efectuat înaintea datei execuţiei lucrărilor – fapt ce nu este posibil – veţi dispune constituirea unei comisii în vederea analizării şi stabilirea situaţiei de fapt. Pentru toate lucrările neexecutate veţi stabili întinderea prejudiciului şi veţi lua măsuri de recuperare integrală a acestuia“, se precizează în încheierea deciziei Curţii de Conturi.

„Vorbim şi de drumuri reabilitate corect în județ, pe bani europeni, şi pe care în loc să se circule corect cu autovehicule de până la 7,7 tone, acest gabarit este depăşit cu mult. Sunt operatori care fac pagube fără să plătească nimic. Au fost rupţi parapeţi în apropiere de Gărâna, de exemplu. Se înşeală cine crede că mai pot fi accesaţi bani europeni pentru reabilitarea aceluiaşi drum. E uşor să dai vina pe cineva. Autorizaţiile de transport special costă şi, de la început, contractele care se încheie trebuie să prevadă prezenţa acestora. Este complet ilegal să circuli cu masă de peste patru ori mai mari decât cea admisă. Am chemat şeful Poliţiei şi i-am arătat tot. În zece minute au trecut două autovehicule neconforme. Problemele cu drumurile sunt multe şi vorbim de încălcări grave ale legii. Demersuri trebuie făcute permanent“, a explicat preşedintele CJ Caraş-Severin, Romeo Dumitrescu.