Caraş-Severin, Romania

De exemplu, în cazul unui angajat ce are un salariu de încadrare de 1.250 de lei, contribuţiile sociale însumează 249 de lei, la care se adaugă un impozit de 200 de lei, iar omul mai duce acasă 801 lei.

Iar angajatorul prezintă salariatului o simplă bucată de hârtie unde sunt menţionate toate acestea. Însă problema vine atunci când nu-ţi mai crezi patronul pe cuvânt şi vrei să verifici dacă tot ce stă scris pe fluturaş e real şi se regăseşte în baza de date a Direcţiei de Finanţe.

Numai că nu prea avem cum să verificăm acest lucru şi nu putem decât să sperăm că lucrurile stau bine pentru noi. De ce? Ne-a explicat Erzsebet Stănilescu, director executiv adjunct în cadrul Direcţiei Generale de Finanţe Publice într-o conferinţă de presă comună a prefectului Octavian Ţunea, alături de directorii instituţiilor din judeţ subordonate Ministerului Muncii şi celui de Finanţe.

„Din păcate, nu se pot face verificări nominale şi în consecinţă nu ştim dacă sunt achitate contribuţiile pentru un anumit salariat sau nu. Putem afla cât din suma totală datorată de un anumit operator economic a fost virată la bugetul de stat, doar atât“, spunea directorul executiv adjunct.

Cu o completare în acest sens a venit şi Ioan Jura, directorul ITM Caraş-Severin, instituţia care deţine ReviSal-ul (evidenţa electronică a salariaţilor), care a spus: „Dintr-un anumit punct de vedere, angajaţii pot sta liniştiţi. Asta pentru că din 2008, indiferent dacă se plătesc contribuţiile sau nu de către angajator, vechimea aceea se valorifică pentru salariat“. „Ceea ce putem noi să facem este să depunem o plângere penală şi am şi avut astfel de cazuri în Caraş-Severin. Însă este deosebit de greu să dovedim reaua credinţă a agentului economic şi aici se opreşte tot“, a mai spus Stănilescu.

Anca Preda