Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Încă nu există un plan bine pus la punct în sistemul românesc de sănătate pentru a elimina fenomenul şpăgii, spune șeful Casei Județene de Asigurări de Sănătate.

Obiceiul de a merge la doctor cu o „mică atenţie“, adică un plic cu cel puţin 50 de euro, o cutie cu bomboane de ciocolată, o sticlă de whisky sau de coniac de calitate şi, desigur, nelipsitul pachet de cafea a rămas adânc înfipt în mentalitatea românului de rând. Asta din cauză că persistă „falsa“ (?) impresie că medicul respectiv îţi va acorda la rândul lui mai multă atenţie. Or fi ei oropsiţi cu prea multe gărzi, pentru că nu există personal calificat suficient, dar să nu ne amăgim că aceste mici atenţii îi vor spori puterea de concentrare pentru a da un diagnostic sau un tratament bun sau îl vor salva de oboseala (reală) a nenumăratelor gărzi, urmate de programe prelungite la cabinetele particulare. Aşa ceva cere o strategie bine pusă la punct la nivelul Ministerului Sănătăţii, dar mai ales timp şi supraveghere drastică. Fără să ocolească subiectul, Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a recunoscut la începutul anului că acest fenomen este încă de mare amploare. Vorbind deschis, aceasta a spus că va pune la punct un plan de măsuri drastice împreună cu federaţiile sindicale din sănătate pentru a limita obiceiul de a oferi bani în plic în unităţile spitaliceşti.

Subiectul a fost abordat de către mass-media locală şi la ultima conferinţă de presă ţinută de conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, în luna decembrie a anului trecut. „La Spitalul Judeţean, a subliniat directorul executiv al CJAS CS, Nicolae Drăgan, toată conducerea Casei a punctat cu subiect şi predicat această problemă. Asta ştiind că mă voi face neplăcut şi toţi vor zice că «a ajuns şi liderul ăsta de sindicat să conducă o instituţie». Le-am spus în faţă să nu se mai preteze la a mai le cere bani bolnavilor, să le vorbească, fiindcă nu costă bani. 50 la sută dacă-i vorbeşti omului frumos, tu, ca medic, să nu iei în răspăr, cum zic bănăţenii, vorbeşte-i măcar frumos pe banii ăia pe care ţi-i dau, 4000 sau 3000 de euro, că nu te costă nimic să-i vorbeşti frumos, chit că n-ai bumbi să-i dai, şi omul pleacă altfel, mai mulţumit. Aşa am avut discuţiile cu medicii“.

Conducerea CJAS a ridicat însă din umeri, explicând că până când nu vor fi legiferate măsuri concrete care să limiteze măcar, dacă nu să elimine şpaga din unităţile spitaliceşti, fenomenul va persista. Ceea ce nu e normal, chiar şi numai la nivel de conştiinţă umană, cum să mai aştepţi de la un bolnav sau să pretinzi bani unui pacient care are salariul minim pe economie sau o pensie amărâtă de 300-400 lei, pentru că mai sunt şi asemenea pensii, chiar mai mici, în condiţiile în care din 2018, potrivit grilei de salarizare, salariul brut al unui medic primar este de 13.338 lei, iar al unui specialist de 10.563 lei?! Cât despre asistenţi, să nu creadă cineva că nu va mai fi împuns de trei, patru ori până să-i nimerească o venă bună, dacă-i bagă în buzunar 50 de lei. Salariul unui asistent medical este între 3.852 şi 4.636 lei, chiar mai mult, în funcţie de vechime, de nivelul studiilor şi unitatea sau specialitatea medicală unde lucrează. Veniturile medicilor şi asistenţilor sunt însă mai mari, întrucât se adaugă sporuri pentru condițiile de muncă, gărzi, indemnizația pentru titlurile științifice dobândite, alţi bani pentru munca în zilele libere sau pentru munca în ture.

Poate, dacă mai multe spitale din ţară ar recurge la măsura afişării salariilor la vizierele unităţilor spitaliceşti, cum au făcut cei din Ploieşti, oamenii ar înţelege că e timpul să renunţe la nevoia de „mai multă atenţie“ din partea medicilor şi asistenţilor, eliminând obsedanta practică a „plicului“. La Sibiu se propune organizarea unui flagrant, montarea de camere video, legalizarea micilor “atenţii”, precum un buchet de flori şi o cutie de ciocolată sau acordarea de sponsorizări pentru pregătirea profesională a cadrelor medicale, dar şi participarea acestora la congrese şi cursuri. Fireşte, cine-şi permite să sponzorizeze legal. Să nu uităm, totuşi, că avem medici buni la Reşiţa şi majoritatea au acelaşi stetoscop la gât, chiar şi un plus de conştiinţă, evlavie şi frică de Dumnezeu.